GenelGüney KıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ın derdi siyasi sığınmacılar!

2022 yılında Güney Kıbrıs’taki siyasi sığınmacı sayısının, toplam nüfusun %6’sına ulaştığı iddia edildi

Geçtiğimiz yıl 20 bin 258 kişi daha Güney Yönetimi’nden siyasi sığınma talebinde bulundu.

Rum basını, Güney’deki yeni doğumların %38’ini yabancı annelerin gerçekleştirdiğini yazdı

SIĞINMACILAR NÜFUSUN %6’SI…

Güney Kıbrıs’ın mülteci göçü ve siyasi sığınma talepleri nedeniyle ciddi sıkıntılar içinde olduğu bildirildi. Alithia gazetesi, Güney Kıbrıs’ın maruz kaldığı mülteci göçü ve siyasi sığınma taleplerinin ulaştığı boyutun büyük sorunlar yaratmaya başladığını yazdı. Gazeteye göre, bunlardan birinin de siyasi sığınmacı sayısının, Güney Kıbrıs’ın toplam nüfusunun %6’sına (yaklaşık 75 bin kişi) ulaşması olduğunu iddia etti. 2022 yılında giden kaçak mülteci ve sığınmacı sayısının bir önceki seneye göre %82 oranında artış gösterdiği belirtiliyor.

SIĞINMA TALEPLERİ REKOR KIRDI…

2022’de Güney Kıbrıs makamlarına yapılan siyasi sığınma başvurularının sayısının rekor bir rakamla 20 bin 258’e ulaştığını belirtilirken, yıl içinde yabancı uyruklu kaynaklı 10 bin 700 doğum gerçekleştiği aktarıldı. 2022’deki 20 bin 258 sığınmacının %94’ünün Yeşil Hat üzerinden Güney Kıbrıs’a geçtiklerini de ileri süren Alithia, yabancı annelerin doğumdaki büyük paylarından söz etti. Haberdeki iddiaya göre, Güney Kıbrıs’taki yeni doğumların %38’ini yabancı anneler gerçekleştiriyor. Öte yandan, Rum hükümetinin; Yeşil Hat’tın elektronik sistemlerle gözetlenmesi, geçiş noktalarının kapatılması ve mültecileri geri itecek 300 sınır görevlisinin işe alınması konusundaki çalışmaları sürüyor.

GÜNEY AB BİRİNCİLİĞİNİ KORUYACAK!

Güney Kıbrıs, 2021’de nüfusa göre en çok siyasi sığınmacı başvurusu alan ülkeler listesinde ilk sırada yer almıştı. 2022 rakamlarında da bu durumun değişmesi beklenmiyor. AB İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, 2021’de 14 bin 799 kişi Rum Yönetimi’ne siyasi sığınma başvurusu yaptı. Bu veri; başvuru sayısının mevcut nüfusa oranı açısından Güney’i diğer AB ülkelerinin önüne geçiriyor. Veriler 4 bin 111 başvuruyla Avusturya’nın ikinci, 2 bin 474 başvuruyla Slovenya’nın üçüncü sırada yer aldığını gösteriyor. Güney Kıbrıs’a siyasi sığınmacı başvurusu yapanlarda ilk sıraları, Suriyeliler Kongolular, Nijeryalılar ve Pakistanlılar alıyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu