GenelKıbrısManşet

Halk geçim derdinde Meclis madalya peşinde

Cumhuriyet Meclisi’nde yeni bir tartışma konumuz oldu: Madalya verelim, vermeyelim, kime verelim?

Cumhuriyet Meclisi’nde yeni bir tartışma konumuz oldu: Madalya verelim, vermeyelim, kime verelim?

Meclis Başkanı Zorlu Töre ile milletvekilleri Devrim Barçın ve Hasan Küçük tartışmanın odağında

MADALYA DERDİ, SİYASİLERİ GERDİ

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı toplantısında gündeme getirilen “madalya dağıtalım” yaklaşımı tartışmaları da beraberinde getirdi. CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın sosyal medyadan yaptığı eleştiri, Meclis Başkanlığının (Zorlu Töre adına) ve UBP milletvekili Hasan Küçük’ün sert tepkisine yol açtı. Barçın da aynı sertlikte cevap verdi. Mecliste yaşanan madalya tartışması ise halkın tepkisine yol açtı. Birçok vatandaş sosyal medya hesaplarından halkın geçim derdinde olduğu bir dönemde hem atılmasına çalışılan “madalya dağıtma adımını” hem de bu konudaki “karşılıklı açıklamaları” eleştirdi. 56/2000 sayılı Madalya ve Nişanlar Yasası uyarınca kimlere hangi koşullar çerçevesinde ve kimler tarafından madalya verileceği Bakanlar Kurulu kararıyla yapılabiliyor.

MECLİS BAŞKANLIĞI: DOĞRULUKTAN UZAK

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Devrim Barçın’ın sosyal medya hesabından paylaştığı, “Meclis Başkanı Zorlu Töre, yasayı bertaraf edercesine Meclis adına kendisinin madalya ve rozet vermesi yönünde karar almış” ifadesinin “doğruluktan uzak” olduğunu savundu. Açıklamada, toplantıda fikrin Başkanlık divanı üyesi Hasan Küçük tarafından önerildiği ve divanın tüm üyeleri tarafından benimsendiği belirtildi. Toplantıya başkanlık eden Zorlu Töre’nin de madalya verilecek kişilerin divan tarafından belirlenmesini gündeme getirdiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Toplantıda bahsedilen madalyanın türü, Sayın Barçın’ın paylaşımında bahsettiği gibi altın madalya değildir.” Açıklamada ayrıca, Barçın toplantıya katılmamakla da suçlandı.

BARÇIN: HALKLA DALGA GEÇİLİYOR

CTP milletvekili Devrim Barçın da “Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin hakkında yaptığı açıklamanın, tamamen gerçeklerden uzak ve gündemi değiştirmeye yönelik bir açıklama olduğunu” savundu. Barçın, Töre’yi; resmi divan kararı yokken ‘Meclis Madalyası’ verilmesi için divan üyelerinden, gayri yasal bir şekilde isim talep etmekle suçladı. Barçın şöyle devam etti: “Halkın her geçen gün ekonomik sıkıntılar altında ezildiği bir dönemde, gündemi değiştirme çabası içinde olan Sayın Töre, bu kez de ‘madalyalara’ sarılmıştır. Sorunların çözümü adına üretilmesi gereken o kadar karar varken hiçbir adım atılmamakta, insanlar açlığa mahkûm edilmektedir. Tüm bunlar yaşanırken, kişisel ego tatmini üzerinden, gayri yasal bir şekilde ‘Meclis Madalyası’ verilme talebi, halkla adeta dalga geçmektir.”

KÜÇÜK: BARÇIN UCUZ SİYASETLE UĞRAŞMASIN

UBP’li Divan Üyesi Hasan Küçük de Devrim Barçın’ı suçladığı açıklamasında, öneriyi kendisinin yaptığını CTP milletvekili Şifa Çolakoğlu’nun da önerisini desteklediğini belirtti. Küçük, KKTC’yi yurt dışında temsil eden vatandaşlara ‘madalya’ verilmesi fikriyle ilgili “Bizleri halk seçti. Halkın içindeki birileri de beni yurt dışında temsil edenleri onore etmem gerekiyor. İnsani değerler her şeyin üstündedir” dedi. Verilecek madalyaların altın olmadığını söyleyen Küçük, karara eleştirilerde bulunan Barçın için “Ucuz siyasetle uğraşmasın” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu