GenelKıbrısManşet

Hamitköy’de bir ağılda çiçek hastalığına rastlandı

Veteriner Dairesi’ne gelen ihbar üzerine, Hamitköy’de hayvancılık yapmakta olan bir şahsa ait hayvanlardan alınan kan numunelerinin test edilmesi sonucunda Çiçek Hastalığı’na rastlandı.

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bugün ilgili işletmede bulunan ve hastalık semptomu gösteren 6 (altı) adet küçükbaş hayvanın itlaf edildiği ve işletmede bulunan semptom göstermeyen 110 (yüz on) adet küçükbaş hayvanın Çiçek Hastalığına karşı koruyucu aşılaması yapıldığı belirtildi.

Hayvan Sağlığı Yasası tahtında Hamiköy’e tedbir amaçlı 2 aylık süre için karantina tedbirleri alınmış olup, küçükbaş ve büyükbaş hayvan hareketleri geçici olarak durdurulmuştur.

Bölgeden kesim maksadı ile çıkış yapacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların, en yakındaki KamKam Mezbahası’na sadece Cuma günü kesim gerçekleşecek şekilde sevki gerçekleştirilebilecektir.

Yapılan araştırma sonucu bölgede tespit edilen hastalığın, Gazimağusa’da uygulanan karantina kurallarını ihlal eden üretici ve canlı hayvan alım-satımı yapan bir kişi tarafından bulaşmış olduğu tespit edildiği kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada karantina tedbirlerine ve hayvan nakil işlemi kurallarına uymayan kişilere idari para cezası uygulandığı ve ileri tahkikat amaçlı polise gerekli şikayetlerin yapıldığı belirtildi.

Karantina ve hastalıkla mücadele tedbirleri kapsamında hemen bugün Hamitköy’de kayıtlı bulunan tüm küçükbaş hayvanların koruyucu olarak aşılanmasına başlandığı koruyucu aşı uygulanan hayvanların et ve sütlerinin tüketilmesinin insan sağlığı açısından risk oluşturmadığı ve vatandaşların hayvansal gıda ürünlerini tüketmekte her hangi bir tedirginlik yaşamasına gerek olmadığı vurgulandı

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu