EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Hellimde süt tozu şüphesi

Güney’de keçi, koyun ve inek sütünün toplamı, yıllık hellim üretim miktarını karşılamıyor. 7 bin tonluk fazla var

Güney’de keçi, koyun ve inek sütünün toplamı, yıllık hellim üretim miktarını karşılamıyor. 7 bin tonluk fazla var.

 

SÜT TOZU ŞÜPHESİ
Güney Kıbrıs’ta üretilen keçi, koyun ve inek sütünün, yıllık üretilen hellim miktarını karşılamadığı ve bu durumun, hellimde süt tozu kullanıldığı şüphesini doğurduğu bildirildi. Fileleftheros gazetesi “Süt Tozundan Hellim… 7 Bin Ton Hellim Süt Olmadan Üretiliyor” başlıklarıyla manşetten aktardığı haberinde, Tarım Bakanlığı’nın resmi verileri incelendiğinde, yıllık bazda üretilen yaklaşık 44 bin ton hellim için yeterli süt bulunmadığının görüldüğünü ve bu çerçevede, yaklaşık 7 bin ton hellimin üretiminde süt tozu kullanıldığına dair şüpheler doğduğunu yazdı. Gazete, mevcut süt miktarıyla yaklaşık 38 bin ton hellim üretilebileceğini kaydediyor.

HELLİMİN DNA’SI İNCELENECEK
Hayvan Besicileri Örgütü Başkanı Nikos Papakiriaku’nun geçtiğimiz ay içinde üreticilerin %80’inin hellim üretiminde süt tozu kullandığına dair açıklamalarda bulunduğunu anımsatan gazete, süt tozu kullanımıyla ilgili “Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi” (TEPAK) tarafından araştırma başlatıldığını, hellimlerde kullanılan sütün DNA’sının da incelenerek, sütün Güneyde mi yoksa yurt dışında mı üretildiğinin tespit edileceğini yazdı. Gazete, Tarım Bakanlığı’nın Pazartesi günü hellimle ilgili gelişmelere dair olağanüstü toplantı gerçekleştireceğini belirtirken, hellimin tüketildiği otel, lokanta ve kafeterya gibi yerlerde de denetimler yapılmasının olası olduğunu da kaydetti.

HELLİM KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI
Öte yandan, KKTC Hellim Koordinasyon Kurulu, Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Ozan Özuyanık, AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Selçuk Yürükoğulları ve Cumhurbaşkanlığı, Ticaret Odası, Sanayi Odası ile Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer katıldı. Toplantıda, son dönemde, Güney Kıbrıs makamlarının yapmış olduğu talep doğrultusunda küçük baş hayvanların süt oranlarında yapılan değişiklik konusu ele alındı. Toplantıda ayrıca, üreticilerin ürününün Avrupa’ya ihracat edilmesi yönünde teknik ve siyasi anlamda yürütülen çalışmalar da konuşuldu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu