KıbrısManşet

Hem yeşil hem mavi

Girne’nin batısında dağ eteklerine uzanmış masalsı bir köy; Karmi

Şehrin gürültüsünden uzak, sakinlik arayanlar için adeta bir cennet

Tarihin büyüsü, doğanın huzuru, kendisine hayran bırakan bir manzarayla buluştu

KÜÇÜK AMA BÜYÜLEYİCİ…

Karaman olarak da bilinen Karmi köyü, yerleşik bulunan Kıbrıslı Rumlar tarafından 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında terkedildi ve köyde bulunan evler sahipsiz kaldı. 1979 yılında Bakanlar Kurulu, bu küçük ama büyüleyici manzaralı köyü tekrar canlandırmak ve yerleşim turizmini geliştirmek için bir yenileme projesi hayata geçirildi.

ORİJİNAL DOKUYA SADIK KALINDI…

Köyün atmosferini bozmamak için ahşap çatı kirişleri, tavan için kullanılan hasırlar, çatı yerleştirmelerine yönelik kısıtlamalar gibi tüm geleneksel dokular modern konaklama yerlerinde canlı tutularak ihtiyaçlar karşılanırken köyün kendine özgü özelliklerinin olduğu gibi korunmasına büyük hassasiyet gösterildi ve her bir evin girişine isimler verildi.

TARİHE IŞIK TUTTU…

Karmi çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda Orta Tunç Çağından kalma birkaç gömütün yanı sıra Girit Uygarlığından kalma seramik mavi tespihler ve kaplarda bulundu. Bu gömütlerin, Lapta’dan denizlere açılan gemicilere ait olduğuna inanılan kanıtlar, o zamanlarda adanın çevredeki topraklarla olan ticari ilişkileri ortaya koyuyor.

TURİSTLERİN GÖZDESİ…

Köyün merkezinde bulunan Meryem Ana kilisesi, yıl boyunca, mevsimin bitki örtüsüne ve etraflarını saran tertemiz havaya hayranlık duyarak tabloları andıran dönemeçli dar sokaklarda yürüyen, sayısı oldukça az olan bar ve bistrolarda dinlenen pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu