KıbrısManşet

Her şeyi mamur ettik! Sıra mutabakatta!

Seçim üstüne seçim… Hükümet üstüne hükümet… Kaos üstüne kaos… Şimdi de ‘Mutabakat hükümeti’ talepleri…

SANIRSIN LALE DEVRİNDEYİZ… Ülkede her şey güllük gülistanlık… COVID-19 aldı başını gidiyor.  Açılımdan sonraki ilk yoğun bakım hastamız dün cihaza bağlandı.  Pandemi hekim ve hemşireleri perişan, esnaf kan ağlıyor, öğrenci ve velileri ihtimaller denizinde yüzüyor… Ancak siyasilerin Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandığı KKTC’de, şimdi de mutabakat hükümeti nağraları atılıyor.

GIYNIK MANŞET – ZEYNEP UYAR

SİYASİLER NE DEDİ?

ŞAHALİ: HÜKÜMET BİR KİŞİYLE YA DA ÇEVREYLE MUTABIK DEĞİL

Eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, mutabakat hükümeti kurulmasına yönelik girişimleri desteklediğini kaydetti. Şahali, hükümetin kimseyle mutabık olamadığına ve pandemi sürecinin iyi yönetilmediği için başarısız olduğuna vurgu yaptı.

Şahali, mutabakat hükümetinden kasıt olarak da, pandemi sürecinde siyasi kaygı gütmeyen, ertelenmiş kararların bir an önce sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlayacak olan ve sorunların bertaraf edilmesi için çalışacak olan bir hükümetin kurulması gerektiğini kaydetti.

HASİPOĞLU: HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ YARAR DEĞİL, ZARARDIR

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, yeni hükümet tartışmalarına ilişkin söylemlerin sorunları çözüme götürmeyeceğini kaydetti. Hasipoğlu, bu mutabakat hükümetinin önceden de gündeme geldiğini fakat mümkün olamayacağını savunduklarını belirtti.

Hasipoğlu, mevcut durum için hükümet değişikliğinin yarar değil, zarar getireceğini kaydetti. Önceliğin pandemiyle ve ekonomik sorunlarla uğraşmak olduğunu belirten Hasipoğlu, mutabakat hükümet fikrinin Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra duruma göre yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

DENKTAŞ: ZAMANLAMA DOĞRU DEĞİL

DP Milletvekili Serdar Denktaş, “Mutabakat hükümeti önerisini ben henüz pandemi döneminin başında ortaya atmıştım” diyerek, o dönem öyle bir hükümet kurulmuş olması halinde, bugün pandeminin üstesinden çok daha rahat gelinmiş olunacağını ve ekonomik sıkıntıların da bu denli büyük olmayacağını savundu. Zamanlama olarak, mutabakat hükümetinin şu anda gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını belirten Denktaş, hükümet bozmak ve yeni hükümet kurmak için en az 15 güne ihtiyaç olduğunu vurgulayarak,  “Seçim arifesinde çok doğru bir yaklaşım değil ama seçim sonrasında bu konu gündeme gelebilir” dedi.

MANAVOĞLU: ŞOV HÜKÜMETİNİN İÇİNDE YER ALMAM

HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, mutabakat hükümeti konusunun ya çok önceden gündeme gelmiş olması gerektiğini ya da Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.

Manavoğlu, oluşacak olan mutabakat hükümetinde, şov veya PR’lıktan öteye geçemeyeceğini savundu ve bu düşünceye inancının olmadığını belirtti. Kendisinin şov ve siyasi çıkar uğruna oluşmuş ya da oluşacak bir hükümetin içinde bulunmayacağını söyleyen Manavoğlu, “Asla böyle bir hükümete onay vermem” de dedi.

ÖZYİĞİT: HÜKÜMETİN, GÖNÜLLÜ YA DA GÜVENSİZLİK ÖNERGESİYLE GİTMESİ LAZIM

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yeni oluşacak hükümetin kurulabilmesi için öncelikle mevcut hükümetin gönüllü ya da güvensizlik önergesi ile gitmesi gerektiğini kaydetti.

Mevcut hükümetin ülkeyi kaosa soktuğunu kaydeden Özyiğit, hükümetteki bazı bakanların ve vekillerin de hükümetten memnun olmadığını söylediklerini ifade etti.

Özyiğit,  mevcut hükümetin sağlıkçıları ve bilim insanlarını hiçe saydığını ve sağlığı tehlikeye attığını kaydetti.

TOPAL: VATANDAŞ İŞ, AŞ DERDİNDE!

HP Milletvekili Hasan Topal, gündemde olan ‘teknokrat hükümet söylemlerinin’ tartışılmasının gereksiz olduğunu savundu.

Topal, ülkenin şu an kaosta olduğunu, insanların sağlığını, işini ve ancak aşını düşünebildiğini belirtti. Topal, vatandaş can derdindeyken bu söylemlerin doğru olmadığını kaydetti.

ÖZTÜRK: OY KAYGISI YÜZÜNDEN DÜZGÜN KARAR ÜRETİLMİYOR

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, teknokrat hükümet çalışmalarını desteklediğini kaydetti.

Siyasilerin oy kaygısı yüzünden düzgün karar alamadıklarını belirten Öztürk, yeni kurulacak hükümetteki bakanların dışardan olacağı ve oy kaygısı olmadığı için daha iyi iş yapacaklarını belirtti.

AKANSOY: TOPLUM HÜKÜMETE GÜVENMİYOR

CTP Milletvekili Asım Akansoy, toplumun hükümete güvenmediğini kaydetti. Teknokrat hükûmetin gündeme gelebilmesi için öncelikle mevcut hükümetin istifa etmesi gerektiğini kaydeden Akansoy, istifadan sonra yeni bir hükümet kurulabilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

TATAR: ÜLKEYİ BATIRANLAR ŞİMDİ MUTABAKAT DİYOR

UBP Genel Başkanı Başbakan Ersin Tatar, 4’lü koalisyona gönderme yaparak, “Ülkeyi batırdılar, şimdi mutabakat diyorlar” yorumuyla muhalefeti eleştirdi.

4’lü koalisyon hükümeti döneminde, Merkez Bankası’nın bile battığını savunan Tatar, hükümete geldiklerinde kötü olan ekonomiyi toparladıklarını, Doğu Akdeniz’de söz sahibi olduklarını ve Maraş’ta bile varlıklarını sürdürdüklerini kaydetti.

Başbakan Tatar, pandemi hastanesinin inşaatının iyi gittiğini ve ekonominin de abartıldığı kadar kötü olmadığını vurguladı.

ÇELER: HERKES, ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK

TDP Milletvekili Zeki Çeler, hükümetin; sağlık, ekonomi ve eğitimle ilgili beceriksizliğinin ortada olduğunu ve bu sebeple güvensizlik önergesi için imza verdiklerini kaydetti.

Teknokrat yapı ile ilgili konuşan Çeler, “Herkes elini taşın altına koyacaksa biz varız” mesajı verdi.

Çeler, kurulacak olan yeni yapının sebebinin unutulup parti başarısına bürünmemesi hususunda ise büyük sıkıntıların doğacağını vurguladı.

ATAOĞLU: BİZ BU ÖNERİYİ ÇOK ÖNCEDEN YAPTIK

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, Çok önceden de mutabakat hükümeti önerisi yaptıklarını ve mutabakat hükümeti düşüncesini desteklediklerini kaydetti. “Biz bunun çağrısını Mart ayında yaptık, gailemiz memleketimiz olsun dedik” diyen Ataoğlu, o dönemde hükümet ortaklarının bu çağrıya olumlu cevap verdiğini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu