EkonomiGenelManşetTürkiye

Herkes Türkiye’de ev bakmaya başladı

Gurbetçiler ve yabancılar TL'nin değer kaybetmesinin ardından gözünü gayrimenkul pazarına dikti

Gurbetçiler ve yabancılar TL’nin değer kaybetmesinin ardından gözünü gayrimenkul pazarına dikti

Bulgaristan’dan yapılan gayrimenkul aramalarında %114, gurbetçilerin aramalarında %50 artış var.

GURBETÇİ SAHİLDE YABANCI ŞEHİRDE ARIYOR… Türk Lirası’nın dövizler karşısında akıl almaz oranlarda değer kaybetmesi gayrimenkul pazarında yabancılar ve Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli gurbetçilerin iştahını kabarttı. Emlakjet verilerine göre son bir ayda Bulgarların, Türkiye emlak pazarında yaptığı aramalar %117 artarken, gurbetçilerin bulunduğu ülkelerdeki aramaların artışı ise %50’yi geçti. Bu dönemde Avusturya’dan yapılan aramalar %82 artarken, Belçika’dan yapılan aramalar %63, Almanya’dan yapılan aramalar ise %50 oranında artış gösterdi. Yabancıların daha çok şehirlerde, gurbetçilerin ise kıyı şeridinde ev aradığı dikkati çekti.

ALIM DALGASI FİYAT KÖPÜĞÜNDEN SONRA… Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan da kurdaki artıştan dolayı gurbetçilerin özellikle Akdeniz ve Ege gibi bölgelerde arayışlarını artırdığını söyledi. Özcan, “Çünkü eskiden 100 metrekarelik yer alabilirken, aynı parayla 200 metrekarelik yer alabilir duruma geldiler” dedi. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal da yabancıların harekete geçmek için dövizdeki hareketliliğin durmasını beklediğini aktarırken, “Ancak cesur olanlar gayrimenkul almaya başladı. Fiyat artışlarındaki köpük durunca büyük alım dalgası bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

GAYRİMENKULDE SATIŞLAR DOLARA DÖNDÜ… Dolar kurundaki artışın gayrimenkulde fiyatları artırmaya devam ettiğini kaydeden Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Artık günlük fiyat veriliyor. 850 bin TL olan bir gün sonra 900 bin TL oluyor. Yeni trend ise satışların dövize dönmesi oldu. Çünkü tapu işlemleri 3 gün ila 4 gün sürüyor. Dolar kurunda günlük %5’lere varan oranda artış yaşanınca, gayrimenkul sahipleri de satışlarını arka tarafta dolarla yapar hale geldi. Alıcı ise buna razı olmak durumunda kalıyor.” İdikat’a göre ayrıca, konuttaki hızlı fiyat artışı, alıcıları süreci daha uzun süren konut kredisi yerine ihtiyaç kredisine yönlendiriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu