DünyaEkonomiGenelManşetSağlıkTürkiye

IATA aylar sonra iyimser beklentiler içeren bir rapor yayınlandı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) pandemi nedeniyle sektörün yaşadığı sıkıntılar ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri konusunda aylar sonra ilk kez iyimser beklentiler içeren bir değerlendirme yaptı.

Yapılan değerlendirmede insanların kısa ve uzun vadede seyahat etmeye istekli olduğu belirtilerek hükümetlerin daha verimli operasyonlar için desteklerini artırmaları isteniyor.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tarihimizin en derin ve en ağır krizinin içindeyiz. COVID-19 krizinin zararı yıllarca hissedilecek, ancak tüm göstergeler insanların seyahat etme ihtiyaçlarını ve arzularını koruduklarını gösteriyor:

Sınırların yeniden açılma olasılığı, rezervasyonlarda anlık bir artışla karşılanıyor. Bunun en son örneği, İngiltere’den Portekiz’e yapılan rezervasyonlarda, İngiltere’nin “Yeşil Liste” nin Mayıs ayı başında duyurulduğu yüzde 100 puanlık artışta görüldü.

Hızla büyüyen aşılanmış nüfus ve testlerdeki ilerlemeler, önümüzdeki aylarda uçma özgürlüğünü geri getirecek. Bu olduğunda, insanlar seyahat etmek isteyecek” dedi

IATA’NIN İYİMSER BEKLENTİYE DAYALI 3 SENARYOSU

2021’de küresel yolcu sayısı COVID-19 öncesi 2019 düzeyinin yüzde 52’sine çıkması bekleniyor.

2022’de küresel yolcu sayısının COVID-19 öncesi düzeyinin yüzde 88’ine çıkması bekleniyor.

2023’te küresel yolcu sayısının COVID-19 öncesi düzeyinin yüzde 105’i aşması bekleniyor.

2030 yılına kadar küresel yolcu sayısının 5,6 milyara çıkması bekleniyor.

Bu, COVID-19 öncesi tahminin yüzde 7 altında ve COVID-19 nedeniyle tahmini 2-3 yıllık büyüme kaybı demektir.

2030’dan sonra, zayıf demografik özellikler ve sınırlı piyasa liberalizasyonu temel varsayımı nedeniyle, 2019 ve 2039 arasında yüzde 3,2’lik ortalama yıllık büyüme sağlayan hava yolculuğunun yavaşlaması bekleniyor. IATA’nın bu dönem için COVID-19 öncesi büyüme tahmini yüzde 3,8 idi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu