DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de kiracılar ‘koruma yasası’ peşinde

İngiliz hükümeti, yasanın parlamento sürecinin kısa zaman içinde devam edeceğini açıkladı

İngiliz hükümeti, yasanın parlamento sürecinin kısa zaman içinde devam edeceğini açıkladı

SÜREÇ GİDEREK GECİKİYOR

İngiltere’de kiracılar “koruma yasasının” bir an önce geçmesini talep ediyor. Ev sahiplerinin nedensiz yere kiracılarını evden atmasını yasaklayacak yasa için yürütülen süreçte ilerleme olmaması, birçok insanın gereksiz yere zorluk yaşadığı endişelerini büyütüyor. BBC tarafından yayınlanan habere göre, 30 hayır kurumu ve kâr amacı gütmeyen kuruluşun oluşturduğu bir grup, yasanın bir an önce yürürlüğe girmesi için Başbakan Rishi Sunak’a çağrı yaptı. Hükümet ise yasanın Parlamento sürecinin kısa zaman içinde devam edileceğini bildirdi. “The Renters Reform” olarak bilinen yasa tasarısı, yürürlüğe girmesi halinde İngiltere’deki ev sahiplerinin, kiracılarını hiçbir sebep göstermeden sadece iki ay içinde evden çıkarmasını yasaklayacak.

SECTION 21 KALKACAK

Ev sahipleri, mevcut yasalar kapsamında, kiracılarına “Section 21” bildirisi göndererek onları hiçbir sebep olmadan evden atabiliyor. “Section 21” bildirisi alan kiracıların, iki ay içinde evden çıkması gerekiyor. İki aylık süre dolduktan sonra, ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak için mahkeme emri başvurusu yapabiliyor. BBC’nin haberine göre, Muhafazakar Parti, dört yıl önceki genel seçim öncesinde açıkladığı seçim manifestosunda, “kiracılar için daha iyi bir anlaşma” vadetmişti. Kiracıların sebepsiz yere evden çıkarılmasını yasaklamak da buna dahildi. Bu yasağı içeren tasarı, Mayıs ayında Parlamento’ya sunuldu ancak, bir sonraki aşamaya geçilmedi.

3 DAKİKADA 1 KİRACI ATILIYOR

Sunak’a 30 kurum adına verilen mektubu düzenleyen Shelter’in araştırmasına göre, İngiltere’de her üç dakikada bir kiracının, “no-fault eviction” kuralıyla evden atılıyor. BBC’nin haberine göre, “No-fault eviction”, kiracıların hiçbir hatası olmasa da evden çıkarılabilmesi anlamına geliyor. Ayrıca, araştırmaya dahil edilen 1,900 kişinin üçte biri, en son taşınacaklarında yaşayacak yeni bir yer bulmalarının iki aydan fazla sürdüğünü belirtti. Shelter “bu vahim güvence eksikliği, temsil ettiğimiz kişileri orantısız bir şekilde etkiliyor” dedi. Sunak’a yazılan mektupta da “kötü ve güvencesiz barınma koşullarının insanları fiziksel olarak hasta etmenin yanında, ruh sağlıklarını da olumsuz etkilediği” belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu