DünyaEkonomiGenelManşet

İngiltere’de konut fiyatları düştü

Nationwide’ın verilerine göre konut fiyatları Temmuz’da sürpriz şekilde %0,5 oranında geriledi

Haziran ayında İngiltere’de mortgage kredileri net 17,9 milyar sterlin artış gösterdi

FİYATLARDA %0,5’LİK AZALIŞ KAYDEDİLDİ… İngiltere’de geçtiğimiz Temmuz ayında konut fiyatlarında sürpriz bir şekilde düşüş olduğu bildirildi. Konut kredi kuruluşu Nationwide’ın verilerine göre ülkede 2021 yılının Temmuz ayında konut fiyatları aylık bazda %0,5 oranında geriledi. Temmuz ayında konut fiyatları yıllık bazdaki artış oranı ise %10,5 düzeyinde hesaplandı. İngiltere’de bir önceki ayda konut fiyatları aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda ise %13,4 artarak son 17 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Son verilerle birlikte ülkede ortalama bir konutun fiyatı 244 bin 229 sterlin oldu.

GERİLEME ŞAŞIRTICI DEĞİL… Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan Nationwide Başekonomisti Robert Gardner, “Son aylarda kaydedilen önemli kazanımlar göz önüne alındığında, Temmuz ayındaki mütevazı gerileme şaşırtıcı değil. Nitekim konut fiyatları Nisan-Haziran döneminde ayda ortalama %1,6 arttı” ifadesini kullandı. İngiliz hükümeti salgın süresince ekonomiyi ve konut sektörünü canlandırmak amacıyla emlak işlem vergisine muafiyet getirmişti. Konut sektöründe talebi canlandıran vergi muafiyeti, Haziran 2021’in sonuna kadar sürdü. Vergi muafiyeti, 500 bin sterlin değerindeki bir konutta yaklaşık 15 bin sterline denk geliyordu.

MORTGAGE KREDİLERİ HAZİRAN’DA REKOR KIRDI… İngiltere’de mortgage kredilerinin artmasında, damga vergisi için tanınan indirim avantajının Haziran sonunda bitmesinden önce konut alımı için acele edilmesi etkili oldu. Haziran ayında İngiltere’de mortgage kredileri net 17,9 milyar sterlin arttı ve toplam 81 bin 300 mortgage başvurusuna onay verildi. Haziran ayında İngiltere’deki tüketici kredileri ise nette 0,3 milyar sterlin arttı. Tüketici kredilerinde net büyüme geçen yılın aynı dönemine göre %2,2 azaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu