KıbrısManşet

Sucuoğlu: İyi ki UBP var da konu açılıyor, çünkü gelecekle ilgili bir şey söylendiği yok

UBP Genel Başkanı Başbakan Faiz Sucuoğlu açıklamalarıyla, BRT Seçim Özel Yayını’na damga vurdu.

UBP Genel Başkanı Başbakan Faiz Sucuoğlu açıklamalarıyla, BRT Seçim Özel Yayını’na damga vurdu.

Seçimde yer alacak siyasi partilerin genel başkanlarının katıldığı programda Başbakan Sucuoğlu, hem UBP’nin tek başına hükümet vizyonunu paylaştı hem de Başbakan sıfatıyla, eleştirileri yanıtladı.

Ülke ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak yeni düzenlemeleri anlatan Başbakan, pandemi ve dövizdeki dalgalanmanın ekonomik açıdan zorlu bir süreci ortaya çıkardığını söyledi.

Türk Lirası’nın yüzde 60’lık bir değer kaybına uğradığını, bunun da piyasayı daha da daralttığını ifade eden Başbakan, “Zaten 70’e yakın iç sektör direk ve en direk olarak turizm ve Eğitim sektörüne bağlıydı. Dolayısı ile alt alta koyduğunuz zaman çok büyük bir sıkıntı söz konusu. Şunu da çok net belirtmekte fayda var.

Bizim 2022 bütçemiz ki bunu bildiğiniz gibi hükümeti kurduktan hemen sonra geçirmiştik, maalesef şuanda TL nin büyük oranda değer kaybetmesi ve pandemi ve ekonomik sıkıntılar ek bir bütçeyi gerekli kılmıştır onun çalışmalarını yapıyoruz. Rakam oldukça yüksek ama bir şekilde ek bütçenin hazırlanması ile birlikte bunun 2022 yılı içerisinde bütçe anlamında ve hem gelir hem gider anlamında bir dengeye oturacaktır” dedi.

Başbakan, UBP ve hükümet olarak önce siyasi istikrar sonra ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ifade ederek, siyasi istikrarda sıkıntı olduğu sürece ekonomik istikrardan bahsetmenin çok zor olduğunu belirtti.

Başbakan, “Ama kısa vadede ve sıcak paranın ülkeye gelmesi anlamında, hemen şuanda hazırlamakta olduğumuz ve bitmek üzere olan Kripto yasa tasarımın vardır. Şuanda ülkemizde kullanılmasına rağmen herhangi bir şekilde bir vergi alma veya katkı söz konusu değil.

Tasarı hazır ama benim açımdan bir iki tereddüt var. İçerisinde bir iki noktada dolayısı ile onları tekrardan çalışıyoruz. İnşallah seçimden hemen sonra da ikinci yasa olan Elektronik Şans Oyunları Yasası hızlı bir şekilde geçirilecek.

Forex işlemleri yasası yine bizim hızlı bir şekilde hazırladığımız ve hükümet kurulduktan hemen sonra geçireceğimiz ve sıcak paranın bir ölçüde ülkeye gelmesine olanak sağlayacak” diye konuştu.

Yıllık 2 bin civarı yabancı uyruklunun ülkeden ev veya daire aldığını da kaydeden Başbakan, bunların yüzde 80’inin ne tapu çıkardığını ne de harç ödediğini, devletin bu işlemden sadece pul parası dışında bir şey almadığını da söyleyerek, “Şuanda yaptığımız araştırmada yaklaşık 700 milyon TL lik bir tapu bekleyen var.

Yani şuanda bu yasayı biz revize ettiğimiz veya düzelttiğimiz anda 700 milyonluk bir katkı gelecek gibi görünüyor bunun için de bir yasal düzenleme ve yasal tadil gerekecek. Çok ciddi bir gelir gelecek” dedi.

Başbakan, askeri bölgelerle ilgili Anavatan Türkiye’de yapılan bir yasal düzenlemenin benzerinin ülkemiz için de çok hızlı bir şekilde yapılacağını söyledi.

Kayıt dışılıkla mücadelede e-fatura ve e-gümrük uygulamalarının şuanda iki bölgede kullanılmaya başlandığını vurgulayan Başbakan, 6 ay içerisinde bunun tüm ülkeye yayılacağını ve burada elektronik sistemle aslında kayıt dışılık mücadelesinin yapılacağını anlattı.

Başbakan, Güngör çöplüğü ile ilgili ihalenin de hazırlandığını belirterek, “Orada da hem enerji üretimi hem ayrıştırma hem geri dönüşüm hem de kompos dediğimiz bir yöntem ile çöpten hem devlet kazanacak hem de o görünen vahşi depolama ortadan kalkacak” dedi.

Enflasyon muhasebesinin uygulaması ile ilgili tüzüğün hazırlandığını, 2022 yılında uygulanacağını, İşadamları için Şubat ayında bitecek olan bir paketin olduğunu dile getiren Başbakan, yeni düzenlemenin 2022 Şubat ayında yürürlüğe gireceğini anlattı.

Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki ithalatın Türk parasına çevrilmesi konusunda da ciddi bir yol kat edildiğini vurgulayarak “Bu büyük bir ihtimalle hükümet kurulduktan sonra halledebileceğimiz bir konu olacak.

Kur korumalı Türk lirası mevduat sistemi ki kısa bir süre önce Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulandı. KKTC de birkaç eksik noktası var. Onlar tamamlandıktan sonra kapsam içine alınacaktır” dedi.

Ercan havalimanının kesinlikle 2022 yılında hizmete gireceğini de ifade eden Başbakan, sınır kapılarının sayısının artırılacağını, yoğun kullanılan sınır kapılarının ise kullanım imkanlarının genişletilerek, bekleme süresinin azaltılacağını ifade etti.

Başbakan, Belediyeler Yasası’nın hazır olduğunu, hızlı bir şekilde komitelerden geçirileceğini, Merkezi Ceza Evi yasasının da komitede olduğunu ve hızlı bir şekilde geçirileceğini ifade etti.

Başbakan kendisine yöneltilen eleştirileri de şöyle yanıtladı:

“İyi ki UBP var da konu açılıyor, çünkü gelecekle ilgili bir şey söylendiği yok. Sadece eleştiri ve geçmişle ilgili konuşuluyor. Halbuki biz bu akşam bir vizyon bekliyorduk arkadaşların Sayın Kudret bey kopya çekmişiz ben ne kitapçıklarını okudum ne bir şey üstelik kendilerinin kitabı biz bunları konuştuktan çok sonra çıktı.

Bakın ben ezbere konuşmayı sevmem size verilerle anlatayım. Son 22 yılda sadece 8 buçuk yıl UBP iktidarda kaldı bunu öncelikle belirteyim.

Yani hep sanki hep UBP iktidardaymış gibi bir hava var. Bir de meşhur 2018 ile 2017 yi bir kıyaslayalım bakalım rakamlar ne gösteriyor. 2017 UBP 2018 CTP veya 4 lü hükümet, kişi başı milli gelir14 bin 817 dolardan 13 bin 277 ye düşmüş.

Reel ekonomik büyüme UBP dönemi yüzde 5,4 2018 dönemi ki övünülüyor çok 1,3, işsizlik UBP dönemi yüzde 5.8… Meşhur 2018 yüzde 6,9, Ticaret açığı 1milyar 672 milyon, 2018 de 1 milyar 715 milyon, enflasyon yüzde 14,7, 2018 de yüzde 30… Yatırımlar UBP dönemi 3 milyar 563 bin tl, 2018 476 milyon tl… BÜtçe yatırımlarının yeri UBP dönemi 548 milyon, 2018 436 milyon, yolsuzluk algısı 180 ülke arasında 2017 de 81, 2018 de 93 dür.”

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu