EkonomiManşetToplumTürkiye

İnşaat sektöründe derin kriz

Türkiye'de inşaatlarda çalışacak işçi sorunu patlak verdi. Sektör temsilcileri böyle giderse yurt dışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacaklarını belirtti

Türkiye’de inşaatlarda çalışacak işçi sorunu patlak verdi. Sektör temsilcileri böyle giderse yurt dışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacaklarını belirtti.

GÜNLÜK MALİYET 2 BİN TL
Türkiye’de inşaatlarda çalışacak işçi sorunu patlak verdi. Sektör temsilcileri eleman sıkıntısının depremlerinin ardından arttığını belirtti. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, “Eleman sıkıntısı 6 Şubat depremlerinin ardından arttı. Şu anda bir işçinin günlük maliyeti 2 bin lirayı buluyor. Buna rağmen eleman yok. Böyle giderse yurtdışından ithal iş gücü getirmek zorunda kalacağız” diye ifade etti. İzmir’de sektörde kalifiye işçilerin günlük yevmiyeleri 1.500 lirayı buluyor. Bunun yanı sıra, sektörde yeni jenerasyonun yer almaması nedeniyle usta ve yardımcı eleman sıkıntısı yaşanıyor.

“KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ”
Uzun senelerdir usta yardımcıları gibi elemanları bulmakta zorlandıklarına dikkati çeken sektör temsilcileri, “Sektörde yaşanan eleman sıkıntısı sorununu iki şekilde değerlendirmek lazım” diye ifade etti. Kalifiye eleman bulamadıkları gibi onların yanına yardımcı da bulmadığını söyleyen sektör temcileri, “Sektör aslında işgücü sıkıntısı çekiyor. Ustabaşılarının yanına yardımcı da bulmakta güçlük çekiyoruz” diye kaydetti. Deprem bölgesinde ciddi bir işgücünün olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, “Doğalın dışında bir durum gerçekleştiği için personeller bölgeye gitti. Bunun dışında Türk şirketlerinin de yurt dışı şantiyeleri de var. Sektörde yeni nesil ise yetişmiyor. Ciddi rakamlar teklif etsek de bulamıyoruz. 20 kişinin yaptığı işi 8 kişi ile yapıyoruz” dedi.

ELEMAN SIKINTISI HAD SAFHAYA ÇIKACAK
İnşaat sektörü eskisi kadar hızlandığında eleman sıkıntısı had safhaya çıkacağına dikkati çeken sektör temsilcileri, “Acil çözüm bulunması gerekiyor. Acil çözüm bulunmazsa, Avrupa ülkeleri gibi işgücü ithalatı gerçekleştirmek zorunda kalabiliriz. Bunun da ülkeler arası anlaşmalarla kısıtlı ve kontrollü olması gerekiyor.  Ülkemiz inşaat işgücü alanında yetenekli ve işgücü potansiyeli fazla ancak doğru yönlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu