EkonomiKıbrısManşetToplum

İnşaat sektörünü bekleyen tehlike!

Ülkenin ‘lokomotif sektörü’ inşaat alanında yaşanan sorunlarla ilgili acil adımlar atılmazsa ucu şimdiden görünen kriz, çok yakında ekonomide yıkıcı etkilere neden olabilir

Ülkenin ‘lokomotif sektörü’ inşaat alanında yaşanan sorunlarla ilgili acil adımlar atılmazsa ucu şimdiden görünen kriz, çok yakında ekonomide yıkıcı etkilere neden olabilir.


“ARZ TALEP DENGESİZLİĞİNE DİKKAT”
 Müteahhitler Birliği bugüne kadar yabancılara 34 bin 200 konut satıldığını açıkladı ama inşa edilen konut sayısı belirsiz. Bu rakamlar açıklanırsa arz-talep dengesizliğinin yarattığı sorun net olarak görülebilir. Uzmanlar spekülatörlerin emlak taleplerinin piyasayı yanılttığını savunuyor.

“MÜTEAHHİTLER ÇAĞRI YAPMALI”
 Uzun süredir “Emlakta kriz kapıda” uyarıları yapılmasına rağmen bu konuda adım atılmıyor. Müteahhitler Birliği’nin de bu uyarılara kulak vererek, devletin yetkili makamlarına gerekli çağrısı yapması gerektiği vurgulanırken, atılması gereken adımların düzenlenecek çalıştayla belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

“KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAYIN”
Hükümetin yabancılara konut satışında yüzde 0.5 olan vergiyi yüzde 12’ye çıkararak sektöre büyük zarar verdiğini savunan sektör temsilcileri, “Kaynak yaratalım derken, altın yumurtlayan tavuğu kesmek üzereyiz. Yüzde 12’lik vergi yabancıların konut alımlarına büyük darbe vurdu” eleştirisinde bulundu.

“ORAMS DAVASI ZARAR VEREBİLİR”
Kıbrıslı Rumlar, KKTC’de taşınmaz mal satın alan yabancılara karşı Orams davasıyla yeni bir girişim başlatmaya hazırlanıyor. Başta devletin yetkili kurumları olmak üzere bu konuda uluslararası arenada gerekli önlemlerin acilen alınması için harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

“ALTYAPIDA BÜYÜK EKSİKLER VAR”
 “İskele ve Esentepe yapılaşmada en yoğun bölgeler… Ancak altyapıdan üstyapıya pek çok eksiklikle iki bölge de alarm veriyor” diyen sektör temsilcileri, “İskele’de arıtma sorununa su sıkıntısı da eklendi. Suyun büyük kısmı Bafra’da otellere verildiği için konutlarda su kesintisi başladı” ifadelerini kullandı.

“DEPREME HAZIRLIKTA SINIFTA KALDIK”
2015 yılında ülkesel fiziki planda zemini en zayıf bölge olarak gösterilen Long Beach başta olmak üzere binaların depreme karşı güvenli olup olmadığı incelenmeli” diyen uzmanalr, “Binaları inşa eden müteahhitler depreme dayanıklılık raporlarını kamuoyu ile paylaşmalı” çağrısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu