GenelManşetSağlık

Kahvenin böbrek hastalığına yakalanma riskini artırdığı ortaya çıktı

Araştırmacılar kahvenin böbrek fonksiyonu için yararlı olduğunu gösteren önceki kanıtlar nedeniyle bulguların "şaşırtıcı" olduğunu söyledi

Araştırmacılar kahvenin böbrek fonksiyonu için yararlı olduğunu gösteren önceki kanıtlar nedeniyle bulguların “şaşırtıcı” olduğunu söyledi 

Yeni bir çalışmada, kahve Düşkünlerinin böbrek hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu uyarısında bulunuldu. 

Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndan bilim insanları, kahve tüketimine bağlı olarak kandaki metabolitlerin bu tehlikeli hastalığa yakalanma riskini artırma potansiyeli taşıdığını buldu. 

Çalışmada araştırmacılar, yaklaşık 5 bin kişiden alınan 372 kan metabolitini (metabolizmanın ürünleri ve ara ürünleri olan küçük moleküller) inceledi. 

Bilim insanları, böbreklerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilecek kahveyle ilişkilendirilen bir metabolit tespit ederken, kahveyle ilişkilendirilen diğer iki metabolitinse yüksek böbrek hastalığı riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. 

Bilim insanları kahve içmenin mevsimsel depresyona iyi geldiğini keşfetti 

Araştırma bulguları Clinical Journal of the American Society of Nephrology adlı bilimsel dergide yayımlanan bilim insanları, bahsi geçen zararlı metabolitlerin sigara kullanımıyla da ilişkili olduğunu belirtti. 

Ulusal Sağlık Hizmeti’ne göre kronik böbrek hastalığı, genelde yaşlanmayla ilişkilendirilen ve zamanla daha da kötüleşebilecek uzun süreli bir rahatsızlık. Bu hastalığa yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, böbrek enfeksiyonları ve böbrekleri zorlayan başka rahatsızlıklar neden olabilir. 

Birleşik Krallık Böbrek Tedavisi (Kidney Care UK) adlı hayır kurumuna göre ülkede yaklaşık üç milyon kişi böbrek hastası. Hayır kurumu siyahi, Asyalı ve etnik azınlıklardan oluşan toplulukların kronik böbrek hastalığına yakalanma olasılığının diğer gruplara kıyasla 5 kat daha fazla olduğunu da ekledi. 

(L.G.) 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu