EkonomiGenelKıbrısManşet

“Kalkınma Bankası siyaseti finanse ediyor”

KKTC Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay’dan Kalkınma Bankası konusunda çok ilginç iddialar

KKTC Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay’dan Kalkınma Bankası konusunda çok ilginç iddialar

“38 yıldır devlet eliyle yönetilen Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nı gerçek sahiplerine iade edilmeli”

“KREDİLERE DEVLET KEFİL”

KKTC Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, Kalkınma Bankası hakkında çok konuşulacak sözler söyledi. “KKTC Bankacılık Sektörü ve Genel Ekonomi” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyen Günay, “Kalkınma Bankası siyaseti finanse eder hale geldi. Bu arzu ettiğimiz bir sonuç değil” diyen Günay, Kalkınma Bankası’nın misyonuna geri dönmesi gerektiğini söyledi. Kalkınma Bankası’nın batık kredileri tahsil etmesi gerektiğini dile getiren Günay, banka kurulduğundan bu yana 4 dosyanın icraya verildiğini belirtti. “Bu yapı sürdürülebilir bir yapı değildir” diyen Rifat Günay, “İşin kötü tarafı devlet bu kredilere kefil” eleştirisinde bulundu.

“1.1 MİLYAR TL’LİK BATIK KREDİ”

Kalkınma Bankası’nı ticari bankaların finanse ettiğini belirten Rifat Günay, ticari bankaların, mevduatının %2’si kadar Kalkınma Bankası tahvili almak zorunda olduğunu hatırlattı. Mayıs 2022 sonu itibarıyla bankacılık sektörünün aldığı tahvil tutarının 1 milyar 650 milyon TL’ye çıktığını kaydeden Günay, Kalkınma Bankası yönetiminin açıkladığı rakamlara göre %50’nin üzerinde bir donuklaşma oranı olduğunu, bunun kendi verilerine %58 olduğunu (957 milyon TL) kaydetti. Günay, %11’inin (181 milyon TL) ise yeniden ödeme planına bağlandığını anlattı ve bunun dâhil edilmesi durumda oranın %69 (1 milyar 138 milyon TL) olduğunu ifade etti.

“KOOPBANK GERÇEK SAHİPLERİNE İADE EDİLMELİ”

Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, uzun yıllar sonra Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na dikkati çeken ilk yetkili olurken, bankanın gerçek sahiplerine iade edilmesi gerektiğini vurguladı. Günay şunları söyledi: “Bankayı gerçek sahiplerine iade etmemiz lazım” diyerek, ilk olarak hissedar köy kooperatiflerinin aktif olan ve olmayanlarının tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Yasal mevzuat çerçevesinde mukayyittin bankaya atama yapmasının yasal olmadığını dile getiren Günay, “Yasallığı da tartışmalıdır” dedi.

“AKTİF BÜYÜKLÜK 96.1 MİLYAR”

Rifat Günay, ayrıca bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün 96.1 milyar TL olduğunu belirten Rifat Günay, mevduatın krediye dönüşüm oranının %60 seviyesinde olduğunu söyledi. Bankalardaki mevduatların sadece %20’sinin Türk Lirası olduğunu da kaydeden Günay, kredilerin ise %35’inin Türk Parası cinsinden alındığını anlattı. Günay, özellikle 2018 yılından sonra tahsili gecikmiş alacak miktarında (mahkemelik olan borçlar) bir artış yaşandığını da belirtti. Günay, bankacılık sektörünün öz kaynak kârının enflasyonla kıyaslandığında kârlılık oranının enflasyonun altında kaldığını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu