KıbrısManşetToplum

“Karpaz elimizden kayıp gidiyor”

Erenköy-Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Hamit Bakırcı, Dipkarpaz toprağının yüzde 80’inin, Erenköy’de ise toprağın yüzde 65’inin yabancıların eline geçtiğine dikkat çekti

Erenköy-Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Hamit Bakırcı, Dipkarpaz toprağının yüzde 80’inin, Erenköy’de ise toprağın yüzde 65’inin yabancıların eline geçtiğine dikkat çekti

“BÖLGENİN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA”
Erenköy-Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Hamit Bakırcı, Karpaz emirnamesinin kaldırılmamış olmasının bölgeye zarar verdiğini vurgulayarak, “Yakında Dipkarpaz’ın yüzde yüzü el değiştirmiş olacak, Erenköy’ün de yüzde doksanı el değiştirmiş olacak. O zaman mı emirnamenin kalkması gündeme gelecek?” dedi. Katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Bakırcı, bölge halkının gençlerinin ekonomik sıkıntılar ve toprak kayıpları nedeniyle bölgeden ayrılmaya meyilli duruma geldiklerini söyleyerek bu durumun bölgenin geleceğini tehdit ettiğini dile getirdi.

“EMİRNAMELER KALKINCA DOĞAYI KATLETMEYECEĞİZ”
Erenköy-Dipkarpaz bölgesinin zorlu bir bölge olduğunu dile getiren Hamit Bakırcı, “Yıllarca maalesef mesafeden kaynaklı gözden ırak olup gönülden de ırak olmuş bir bölge. Emirnameleri hatırlıyorsanız Annan Planı döneminde onun ruhuna uygun olarak toprak değişimi; gelenler gidenler meselesinden dolayı uygulamaya konuldu” diye konuştu. Yaklaşık 20 yıldır emirnamelerin aynı şekilde devam ettiğini ifade eden Bakırcı, Karpaz insanı olarak emirnamelerin kaldırmasından kaynaklı doğayı katletme mantalitesinde olmadıklarını belirterek, “Biz doğamızla bir bütünüz. Oradaki insanların kültürel yapısı, doğası tabiatı denizi güneşi… biz bunlarla bir bütünüz. Şu bir gerçektir ki biz bunlar sayesinde bölgeye değer katıyoruz” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK SORUNLARA ÇARE BULAMIYORUZ”
“Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok” diyen Bakırcı, “Dünyanın yaptıkları iyi örnekler var, kötü örnekler var. Bizim amacımız burada doğruyu uygulamak. KKTC’ye ve 18 belediyeye baktığımızda en geniş bölge bize ait, sahil şeridinde de en geniş alan bizde. Tek eksiğimiz ekonomik olarak çektiğimiz sıkıntılar, bir türlü bunu toparlayamadık” dedi.

“ÇOK GEÇ OLMADAN”
“Adım atılmazsa toplum olarak yavaş yavaş baş kaldırmaya başlayacağız. Bölge halkının içinden birisi olarak bunu net bir şekilde söyleyebilirim” diyen Bakırcı, “Bölgede turizm doğru şekilde gelişir, bölge halkı ekonomik olarak kalkınırsa toprağını da satmaz. Late oldu da ‘too late’ olmaması lazım. Toplumun dayanacak durumu kalmadı. Adım atmazsak 2024 yılında olaylar çok farklı boyutlara doğru gidecek” uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu