EkonomiKıbrısManşet

Katkı koyacak herkese ihtiyacımız vardır

Ülkede durum öyle bir hal almıştır ki, bunun artık siyasi görüş ya da duruşla değil, ortak akılla çözüm bulması gerekiyor. Dolayısıyla siyasi görüşe ve ideolojiye  bakmadan bu anlamda toplumsal fayda sağlayacak herkese zaruretle ihtiyacımız vardır

Ticaret erbabının neredeyse tamamının faaliyetleri döviz üzerinden gerçekleşiyor.

Sanayicisinden tutun da otomotiv, inşaat, tarım ve hayvancılığa varıncaya kadar ticaret hep döviz üzerinden oluyor. Halk akaryakıt dahil,  marketlerden  aldıkları her ürünün de endekslendiği para cinsi döviz üzerinden değer bulmaktadır. Bugün akaryakıtın litresi  10 TL’yi de geçti ,yarın akıbeti ne olur bilinmez. Fakat yukarıya doğru seyri de kuvvetle muhtemeldir. Dolar 14, Euro 16, Sterlin 18’e dayandı. Dövizin bundan sonraki seyri ne olur o da bilinmez, lakin dövizin de yukarıya doğru tırmanışı muhtemel olasılıktır. Dolayısıyla ülkemizde para birimi olarak Türk Lirası kullanılıyor ama fiyatlar hep döviz üzerinden hesaplanıyor. Haliyle kredi çekenlerin da önemli bir kısmı döviz cinsinden. Bu haliyle ciddi bir sorun yaratmakta hepimiz için.

Kamu ve özel sektörde maaşlar TL ,giderler ise döviz. Peki böyle olunca ne oluyor?

Cebimizdeki para değer kaybediyor.

Adeta eriyor. Bu arada hepimiz birebir yaşayarak görüyoruz ki açlık sınırı gerçeklikle örtüşmüyor. Bu şartlarda asgari ücret  açlık sınırında değil iki kat altındadır ! İnsanlar temel besin ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdadır.

Alım gücü her gün biraz daha düşüyor.

Böyle bir ahvalde çok doğaldır ki artık gelirlerde de stabil bir para birimini konuşmak gerekiyor.

Bu her şeyden önce bir ihtiyaç haline gelmiştir. Halk haksız yere bu bedeli ödemekten artık çok yoruldu.

Buna bir hal çaresi bulmak elzem haline geldi. Zira mevcut durum sürdürülebilir olmaktan çıktı. Ülkede durum öyle bir hal almıştır ki, bunun artık siyasi görüş ya da duruşla değil, ortak akılla çözüm bulması gerekiyor. Dolayısıyla siyasi görüşe ve ideolojiye  bakmadan bu anlamda toplumsal fayda sağlayacak herkese zaruretle ihtiyacımız vardır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu