KıbrısManşet

Kıbrıs’ın erken seçim sonuçları DİM TV’de konuşuldu

DİM TV ekranlarında Nigar İbrahimova’nın hazırlayıp sunduğu Parametre’nin bu haftaki konukları, Kıbrıs Gıynık TV Haber Merkezi Müdürü Ahmet Vamık ve gazeteci Derviş Doğan oldu.

DİM TV ekranlarında Nigar İbrahimova’nın hazırlayıp sunduğu Parametre’nin bu haftaki konukları, Kıbrıs Gıynık TV Haber Merkezi Müdürü Ahmet Vamık ve Gazeteci Derviş Doğan oldu. Programda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşen, erken secimin vatandaşlar üzerinde ne gibi bir etki yaratabileceği değerlendirildi.

‘İŞLEVİNİ YİTİREN BİR MECLİS VARDI’
Programda Kıbrıs erken genel seçim atmosferini değerlendiren Derviş Doğan, “İşlevini yitiren bir meclis vardı. Yasa çıkaramayan, sağlıklı görüşmelerin yapılamadığı bir ortamdı. Bunun üzerine erken seçim kararı alındı. Sandıktan çıkan sonuç hiçbir partiye tek başına iktidar olanağı vermedi. Bu sonuçla, koalisyon yapılması gündemimizde. Koalisyonun ne zaman olacağı ve ne şekilde olacağı henüz belli değil. Ulusal birlik partisi, sağ görüşü benimseyen bir parti. Bir önceki hükümetinde iktidar partisi. 24 milletvekilli sayısıyla, birinci parti konumunda. Cumhuriyetçi Türk Partisi, sol görüşü benimseyen bir parti. Milletvekilli sayısı 18. Böylece güçlü bir muhalefet parti olacağım mesajını vermiş oldu. Halkın partisi 9 milletvekilli çıkartmayı başarmış bir partidir. Demokrat partisi ve Yeniden doğuş partisi 3 milletvekili ile meclise girdi. Seçimin kaybedeni ise, bir önceki seçimde 3 milletvekiliyle meclise girmeyi başarmış Toplumcu Demokrasi Partisi, barajı aşamadı ve meclis dışı kaldı. Hükümet modelinde birçok alternatif var. Ulusal Birlik Partisi, demokrat partinin bir koalisyon yapabileceği konuşuluyor” dedi.

‘ÜLKENİN REFAH SEVİYESİNİ ARTTIRMAK ZORUNDA’
Kazananın, ne gibi vaatlerinin olduğunu ve nasıl bir çalışma programını izleyeceğini açıklayan Ahmet Vamık:
Kurulacak olan hükümeti bir çok sorun bekliyor. Sağlık, eğitim, ekonomik ve alt yapı alanlarındaki sorunlarla mücadele etmeli. Ülkenin refah seviyesini arttırmak zorunda. Çünkü, özellikle pandeminin yaratmış olduğu olumsuz durumlar, alım gücünün ciddi anlamda düşürdü. Acilen, halkın alım gücünü yükseltecek önlemler alınmak zorunda.

‘BU PARALAR KAYIT ALTINA ALINMALI’
Yeni hükümet, hizmet sektörü için ve üretim açısından ne vaat ediliyor? Sorusuna cevap veren Ahmet Vamık, “ Turizm ve eğitim başlıca ülkenin gelir kaynağı. İnşaat ve emlak alanında da ciddi bir atılım bekleniyor. Türkiye’den bölgemize suyun gelmesiyle, belirli tarım alanlarının da kullanır hale geldi. Tarım alanındaki çalışmalar, hükümetin programında daha detaylı şekilde mutlaka değinilecek bir konudur. Kıbrıs’ta kayıt altına alınamayan ciddi bir mali tablo vardır. Ama maalesef hükümetin ya da partilerin bu yönde bir çabası yok. Oysa bu paralar kayıt altına alınsa, Kuzey Kıbrıs Türk ekonomisi, kendi ayakları üstünde durabilecek bir dinamiği sahiptir” diye konuştu.

‘YAVRU VATAN YERİNE KARDEŞ VATAN’
Programda yavru vatan için, ana vatanın ne anlam ifade ettiğini belirten Derviş Doğan şunları söyledi: “Derin ve tarihsel bağlarımız var. Bu yüzden, yavru vatan yerine kardeş vatan demeyi açıkçası tercih ederiz. Siyasi görüşlerimiz ve duruşlarımız ne kadar farklı olursa olsun, hükümetim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti içerisinde, asla ama asla Türkiye için bir düşman çıkmaz. Bunlara karşılık, Türkiye’yle bir an önce bir araya gelip, kamu ve maliyet açısından bir şekilde nasıl bir yol haritası izleyeceğine yönelik araştırmalar yapılmalı.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu