DünyaEkonomiGenelManşet

Kiralar artıyor fiyatlar düşüyor

İngiltere’de faizler yükseldikçe satın almaya yönelik talepler azalıyor

İngiltere’de faizler yükseldikçe satın almaya yönelik talepler azalıyor

YÜKSEK MORTGAGE FAİZLERİ ENGEL

İngiltere’de faizler yükseldikçe satın almaya yönelik talepler azalıyor; ev kiralamak isteyenler çoğalıyor. Son zamanlarda mortgage masraflarında yaşanan artışlar, ilk evini almak isteyen birçok kişinin bu kararından vazgeçmesine ya da planlarını ertelemesine yol açıyor. Konut piyasasındaki yavaşlamayla birlikte evlerin değeri de azalmaya başladı ve gelecek yıl ev fiyatlarında keskin düşüşler bekleniyor. Capital Economics’in tahminlerine göre, 2023’te ev satışları son 10 yılda görülen en düşük seviyeye inecek, ortalama ev fiyatları ise %12’ye varan oranda azalacak.

SATIN ALMA PLANLARI ERTELENDİ

Ev satın alma planlarını erteleyenlerin kiralık evlere yönelmesi, piyasadaki kiracı rekabetinin her geçen gün daha da artmasına ve kiraların rekor seviyelere çıkmasına neden oluyor. Foxtons’a göre 2022’nin ilk dokuz ayında, başkentteki kira fiyatları bir önceki yıla kıyasla %22 oranında arttı. Kira piyasasındaki ev eksikliği, kiracıların ödemeye hazır oldukları miktarın da artmasına neden olurken, ortalama kira fiyatı haftalık 571 sterline çıktı. Bu da 2022’de 100 sterlinlik bir artış anlamına geliyor. Yılın üçüncü çeyreğinde kiracı talepleri ise rekor kırdı. Her mülk için ortalama 30 kiracı birbiriyle yarışıyor.

FAİZLER ARTMAYA DEVAM EDECEK

The Guardian gazetesine göre, mortgage faizlerinin yeni yılda düşeceğini umarak kira piyasasına yönelen kişiler, kira fiyatlarındaki artışın tek nedeni değil. Capital Economics’ten Andrew Wishart, tek başına ev kiralayanların sayısındaki artışı işaret ederken, bunun 530 bin kişi yükseldiğini vurguladı. Üç kişi veya daha fazla kişiyle kiraya çıkanların sayısının ise 2 milyon azaldığı görülüyor. Wishart’a göre, 2023’te %4.25 ile zirve yapacak olan mortgage faizleri 2024’e kadar tekrar %4 seviyelerine düşecek. Ancak, satın alınabilirlik seviyesinin artması için ev fiyatlarının %12 oranında düşmesi gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu