Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Kızılyürek: “Avrupa Birliği Kıbrıslı Türklerin sorunlarıyla ilgilenmek zorunda”

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Kıbrıslı Türklerin de AB üyesi olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa Birliği Kıbrıslı Türklerin sorunlarıyla ilgilenmek zorunda” dedi

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AB’nin Kıbrıs sorununa çok sıcak yaklaşmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Kızılürek, “Çünkü AB 2004’teki Annan Planı dönümünde çözümü beklerken bu gerçekleşmedi. O günden beridir maalesef çözüme dair fırsatları çok iyi kaçırıyoruz” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ KIBRISI TÜRKLERİN SORUNLARIYLA İLGİLENMEK ZORUNDA”

Kızılyürek, AB’nin aktif olarak Kıbrıs sorununa dönük bir politikası olmadığına vurgu yaparak, “Kıbrıslı Türkler AB üyesi olduğu için AB ister istemez bu sorunlarla ilgilenmek zorundadır. Burada bizim de ne kadar talepkâr olduğumuz önemlidir” ifadelerini kullandı.

Kıbrıslı Türklerin yaşadığı bazı sorunların AB’yi doğrudan ilgilendirdiğini söyleyen Kızılyürek, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Örneğin Yeşil Hat Tüzüğü tam olarak uygulanmıyor. Kıbrıslı Türklerin Avrupa pazarına ürünlerini sokarken aksaklıklar yaşanıyor. Dolayısıyla benim birinci mesaim alanım bu olmuştur. Buradaki aksaklıkları gidermek için girişimlerde bulundum. Verdiğimiz mücadeleye rağmen bu konuda bazı sorunlar devam ediyor.”

“HELLİMİN AVRUPA PAZARINA GİRME İMKANININ SAĞLANMASI FEVKALADE ÖNEMLİ”

Kızılyürek, hellimin tesciliyle ilgili yaşanan süreç hakkında da açıklamalarda bulundu. Hellimin coğrafi tescilinin ardından Kıbrıs’a has bir ürün olarak kabul edildiğini hatırlatan Kızılyürek, “Hellimin Yeşil Hat üzerinden Avrupa pazarına girme imkanının sağlanması fevkalade önemli oldu” diye konuştu.

Hellimin tescilinin gelecek kuşaklar için de çok önemli olduğuna dikkat çeken Kızılyürek, “Birtakım aksaklıklar ve zorluklar olabilir fakat uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Hellim, Kıbrıslı Türklerin en büyük ihracat ürünüdür” açıklamasında bulundu.

(Kıbrıs Postası)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu