EkonomiKıbrısManşet

KKTC, en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkelerden

Türkiye, gıda enflasyonunda dünya 8'incisi oldu. Gıdada KKTC'deki enflasyon Türkiye'den çok daha yüksek.

Türkiye, gıda enflasyonunda dünya 8’incisi oldu. Gıdada KKTC’deki enflasyon Türkiye’den çok daha yüksek.

 ARTUN ÇAĞA

GIDA GÜVENLİĞİ RAPORU
KKTC’nin tanınmış ülkeler arasında yer alması halinde en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler listesinde ilk 10’da yer alacağı hesaplandı. Dünya Bankası, Nisan ayına ilişkin gıda enflasyonu verilerini yayımladı. Aylık olarak güncellenen “Gıda Güvenliği” raporundaki verilere göre, tüketici fiyatlarının yıllık bazda %352 arttığı Lübnan, en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke oldu. İkinci ve üçüncü sırada yer alan Arjantin ve Zimbabve’de de fiyatlar, son bir yılda %100’den fazla arttı. İlk 10 sırayı tamamlayan diğer ülkeler ise İran, Surinam, Mısır, Ruanda, Türkiye, Lao ve Sierra Leone oldu.

 TÜRKİYE 8’İNCİ SIRADA
Dünya Bankası, Türkiye için verileri TÜİK’ten alıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de tüketici enflasyonu (TÜFE) aylık bazda %2.39, yıllık bazda ise %43.68 oranında arttı. Gıda ve alkolsüz içecekler kategorisindeki yıllık enflasyon ise %53.92 olarak açıklandı. Bu veriler Türkiye’nin, Nisan ayında gıda enflasyonunda dünya 8’incisi olduğunu gösteriyor. Türkiye, uzun zamandır dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip 10 ülke arasında bulunuyor. Türkiye, Mart ayında, tüketici fiyatlarının en hızlı arttığı 5’inci ülke olmuştu.

KKTC, TC’DEN YÜKSEK
KKTC’de Türkiye’den daha yüksek olan tüketici ve gıda enflasyonu rakamları, ülkenin, listenin ilk 10’unda yer aldığına işaret ediyor. Nisan ayında TÜFE aylık bazda %5.30, yıllık bazda ise %67.34 oranında arttı. Gıda ve alkolsüz içecekler kategorisindeki aylık enflasyon %5.55, yıllık enflasyon ise %72.83 olarak açıklandı. İstatistik Kurumu’nun bu rakamları, KKTC’deki hem tüketici hem de gıda enflasyonunun Türkiye’nin çok üzerinde olduğunu, dolayısıyla listeye dahil edilmesi halinde sıralamada Türkiye’yi geçeceğini gösteriyor.

 KÜRESEL FİYATLAR 2 YILIN DİBİNDE
Öte yandan, Türkiye’de 33, KKTC’de 24 aydır aralıksız artan gıda fiyatları dünyada düşüş eğilimini sürdürüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünlerindeki keskin gerilemenin etkisiyle 2 yılın en düşük seviyesine indiğini duyurdu. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla %2.6 düşerek 124.3 puan oldu. Böylece, endeks Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu