EkonomiKıbrısManşetSiyaset

KKTC’de bir ilk… İhracata dayalı sanayinin ilk adımları atıldı

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Güvercinlik Sanayi Bölgesine yapılacak yatırımın detaylarını açıkladı


Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Güvercinlik Sanayi Bölgesine yapılacak yatırımın detaylarını açıkladı. Katıldığı bir TV programında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arıklı, Güvercinlik 3’üncü etapta 1 milyon 200 bin metrekarelik alana sahip bölgede sanayi bölgesi oluşturulması için kaynak ayırıldığını ve Türkiye’den de destek aldıklarını kaydetti.

Projenin tamamen ihracata dayalı olacağını aktaran Arıklı, bunun KKTC’de bir ilk olacağının altını çizdi ve projenin mevcut sanayi bölgesi içinde örnek teşkil edeceğini söyledi.

Proje aşamasında üç küçük pürüzün bulunduğunu bunlarında en kısa zamanda çözüleceğini aktaran Arıklı, Bakanlar Kurulu’ndan gerekli kararın üretilmesinin ardından 168 parsellik alanlarda 3 bin 500, 2 bin 500 ve 10 bin metrekare olmak üzere çeşitli ebatlarda yerler hazırlanacağını dile getirdi.

Arıklı, “Burada ürettiğimiz mallar ağırlıklı olarak ihracata dayalı olacak. O nedenle ciddi firmalar buradan yer alabilecekler. Firma taleplerine göre bizler de orada faaliyet göstermelerine imkan tanıyacağız” dedi ve yerli üretimin öncelikli olacağını söyledi. Yerli üretimle iş birliği halinde yabancı yatırımcıya da kucak açacaklarını söyleyen Arıklı, “Yabancı sermayeye ciddi şekilde ihtiyacımız var. Orada ürettiğimiz malları yeşil hat tüzüğü vasıtasıyla güney üzerinden de pazarlayabileceğiz” diye konuştu.

Ülkemizde 1 milyar 850 milyon dolarlık ithalatın karşılığında 100 milyon dolarlık bir ihracat olduğunu kaydeden Arıklı, “ Bizim üretmemiz, ürettiğimizi de pazarlamamız gerekiyor. Rekabet şartlarına ülke sanayisini hazırlamalıyız” şeklimde konuştu ve devlet olarak sanayicilerin ayakta kalabilmesi, dünya rekabetine uygun koşulların sağlanabilmesi için hazırlıkların başladığını söyledi.

Burada üretilen malların pazarlamasının iki şekilde yapılacağını vurgulayan Arıklı, “Ürettiğimiz malların Türkiye sanayisi ve Türkiye mallarıyla rekabet edebilmesi için maliyetlerin de yakın olması gerekiyor. 825 milyonluk bir pazara açılmayı düşünüyoruz. Türkiye üzerinden mallar Orta Doğu’ya Yeşil Hat Tüzüğü ile mallar Güney’den Avrupa’ya ihraç edilebilecek” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu