EkonomiKıbrısManşetToplum

KKTC’nin taşı toprağı satılık!

Bugün 40’ıncı yılın kutladığımız ülkede “satılık konut” sayısından sonra “satılık arsa ve tarla” sayısı da endişe verici boyuta çıktı

Bugün 40’ıncı yılın kutladığımız ülkede “satılık konut” sayısından sonra “satılık arsa ve tarla” sayısı da endişe verici boyuta çıktı.

 

 ARTUN ÇAĞA

 

TARLALAR ARSA OLUYOR
KKTC’de Ekim 2023 sonu itibarıyla emlak ilanlarıyla satışa çıkarılan 4 bin 585 adet arazi var. Bu sayı geçtiğimiz Eylül ayına kıyasla %7.92 oranında daha yüksek. Satılık arazi sayısı Eylül’de 4 bin 242 düzeyinde saptanmıştı. Bugün 40’ıncı yılın kutladığımız KKTC’de “satılık konut” sayısından sonra “satılık arsa ve tarla” sayısının da patlaması, “Ülkenin taşını toprağını satıyoruz” serzenişlerine de yol açıyor. Satılık arazilerin 2 bin 906’sını arsalar, bin 672’sini (1,672) de arsa parselizasyonuna veya yatırım yapmaya uygun tarlalar oluşturuyor. Arsaların tüm satılıklar içindeki payı %63.47; tarlaların payı da %36.53 oranında hesaplandı.

TÜRK KOÇANLI ÇOK AZ
GIYNIK’ın yaptığı analize göre piyasadaki satılık “Türk koçanlı” arazi sayısı bin 056 (1,056) olarak saptanırken, tüm satılıklar içerisindeki piyasa payı da %23.07 düzeyine çıktı. Veriler geriye kalan %76.93’lük (3 bin 522 adet) kısmının ise 1974 sonrasında göç eden kalan Kıbrıslı Rumların geride bıraktığı mallar olduğunu gösteriyor. Piyasa verilerine göre satılıkların 2 bin 313’ünün (%50.52) “eşdeğer koçanlı” olduğu görülüyor. Üçüncü en büyük grubu ise 541 adetle (%13.61) “tahsisli araziler” oluşturuyor. Geriye kalan “koçan türü açıklanmayan” ve “şehit çocuğu” arazileri ile “Mücahit puanıyla” edinilen araziler başta olmak üzere çeşitli statülerdeki arazilerin oranı ise %12.8 seviyesinde.

MESARYA’NIN KALBİNDEKİ ARSALAR
Öte yandan, Mesarya bölgesinde son zamanlarda “tarım arazilerinde” açılan yeni arsalar, Rum basınının da dikkatini çekti. Alithia gazetesi önceki günkü “Mesarya’nın Kalbinde Arsa Açıyorlar” başlıklı haberinde, Mesarya’daki zirai arazilerin (Dörtyol-Türkmenköy arasındaki bölge ile Alaniçi’nin kuzeyi) bile arsaya dönüştürüldüğünü bildirerek, bu arazilere yol açıldığını ve ekskavatörlerin hummalı şekilde çalıştığını kaydetti. Haberde, 2004 yılına kadar Rum tarafına iade edileceği düşüncesiyle herhangi bir kalkınmanın olmadığı bölgelerde bugün, çok sayıda inşaat ve altyapı çalışmasının yapıldığı ifade edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu