EkonomiGenelManşetTürkiye

Knight Frank Küresel Konut Fiyatları Endeksi’nin ‘2022 yılı 2’nci çeyrek’ sonuçları açıklandı

Küresel çapta ev fiyatları %10 arttı

Türkiye yıllık bazda %161, yıllık reel anlamda %46’lık artışla liderliği kaptırmadı

 

Güney Kıbrıs 48’nci sıraya çıkarken nominal artış %3.2, reel artış ise ‘eksi’ %3.7 oldu

 

REEL BAZDA ARTIŞ %6,2 OLDU… Küresel çapta konut fiyatları yükselen faiz ve enflasyon oranlarına rağmen “şaşırtıcı” bir şekilde hız kesmedi. 2022’nin ilk çeyreğinde %10.9 oranındaki artış, ikinci çeyrekte 10 oranında gerçekleşti. Uluslararası Emlak Danışmanlık Şirketi Knight Frank’ın Küresel Konut Fiyatları Endeksi’ne göre Haziran 2021-haziran 2022 döneminde 56 ülke ve bölgenin 51’inde fiyatlar arttı. Endekste yer alan açıklamaya göre, piyasalar sıkıntıyı yakından hissetmesine rağmen enflasyon dahi hesaba katıldığında konut fiyatlarında reel artış oranı yıllık bazda %6.2, çeyrek bazda %1.6 düzeyinde hesaplandı.

 

TÜRKİYE LİDERLİĞİ KAPTIRMADI… Knight Frank verilerine göre Türkiye son endekste de geçen dönemlerdeki gibi fiyat artışlarında liderliği başka ülkeye kaptırmadı. Türkiye’de konut fiyatlarındaki yıllık artış %160,6 oranında, enflasyondan arındırılmış reel artış oranı da 45,9 oranında hesaplandı. Endekste yer alan ülkelerin yaklaşık yarısında yıllık artış nominal oranı çift haneli rakamlara ulaşırken, reel bazda çift haneli rakamları aşan ülkeler; Türkiye, Slovakya, İzlanda, ABD, Slovenya ve İsrail oldu. 22 ülkede ise reel bazlı fiyatlarda düşüş saptandı.

 

GÜNEY KIBRIS 48’NCİ SIRADA YER BULDU… Akdeniz’in en gözde gayrimenkul piyasalarından olan Güney Kıbrıs’taki konut fiyatlarındaki artışlar ise oldukça yavaş seyrediyor. Küresel Konut fiyatları endeksinde kendisine 48’nci sırada yer bulan Güney Kıbrıs’taki nominal fiyat artışları; Haziran 2021-Haziran 2022 periyodunda %3.2 oranında arttı. Ancak Güney’de reel fiyatlardaki yıllık artışın hala ekside olduğu ve %-3,7 düzeyinde hesaplandığı görüldü. İngiltere’deki yıllık nominal artış %7.8, enflasyondan arındırılmış reel artış ise %-1.5 düzeyinde gerçekleşti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu