KıbrısManşet

Kötü ekonomi mutsuzluk kaynağı

Toplumun %85’inden fazlası ekonomik gelecek konusunda büyük kaygıları olduğunu belirtirken, bir yandan korona virüs vakalarındaki hızlı artışın, bir yandan da ekonomik kaygıların toplumun mutluluk algısını düşürdüğü saptandı

EKONOMİ DAHA KÖTÜYE GİDECEK… KKTC halkının %85.35’i ülke ekonomisinin gelecek 2 sene içerisinde “daha kötü olacağını” düşünüyor. Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) kamuoyu araştırmasına göre katılımcıların %9.83 ülke ekonomisinin 2 sene içerisinde “aynı kalacağını”, %4.81’i ise “daha iyiye gideceğini” savunuyor.

MUTLULUK ALGISI GERİLİYOR… CMIRS her üç ayda bir düzenli olarak yaptığı araştırmanın Eylül 2020 sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre toplumun mutluluk algısında dikkate değer oranda erozyon söz konusu. Araştırmada bir yandan koronavirüs vakalarındaki hızlı artışın bir yandan da ekonomik kaygıların toplumun mutluluk oranını düşürdüğü ortaya çıktı.

GIYNIK ÖZEL – GIYNIK MANŞET

KKTC’de yaşayanların %85’inden fazlası ekonomik gelecek konusunda büyük kaygıları olduğunu belirtirken, bir yandan koronavirüs vakalarındaki hızlı artışın bir yandan da ekonomik kaygıların toplumun mutluluk algısını düşürdüğü saptandı.

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi CMIRS’in (The Centers for Migration, Identity and Rights Studies) 500 kişiyle telefon yaptığı anketinin sonuçları toplum adına kaygı duyulacak verilerle dolu. CMIRS her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını çeşitli değişkenleri kullanarak ölçmeye çalışıyor.

%85 EKONOMİ DAHA KÖTÜYE GİDECEK

Eylül 2020 tarihli kamuoyu araştırmasında, katılımcılara kendi şahsi ekonomik durumları hakkındaki öngörüleri de soruldu. Sonuçlara göre Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük bir kesimi ekonomik gelecek konusunda oldukça umutsuz.

Kamuoyu araştırmasında, katılımcıların %85.35’inin ülke ekonomisinin gelecek 2 sene içerisinde “daha kötü olacağını” düşündüğü ortaya çıktı. Katılımcıların %9.83’ü ülke ekonomisinin 2 sene içerisinde “aynı kalacağını” söylerken, ekonominin “daha iyiye gideceğini” öngörenlerin oranı sadece %4.81 düzeyinde. Bu sonuç, ülkede yaşayanların ekonomik gelecek kaygılarının zirveye çıktığını gösterirken, siyasilerin ekonomi konusundaki pembe tablolarına inanan kişi sayısını göstermesi açısından da oldukça önemli.

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel kontrolünde yapılan çalışmada, ankete katılan kişilerin %88.26’sı “ülkede işlerin yanlış bir yönde gittiğini” belirtti.

Çalışmada, katılımcılara kendi şahsi ekonomik durumları hakkındaki öngörüleri de sorulurken, halkın %62.19’unun önümüzdeki 2 sene içerisinde kendi şahsi ekonomik durumunun “daha kötü” olacağını düşündüğü ortaya çıktı. Ayrıca, katılımcıların %32.44’ü şahsi ekonomik durumunun aynı kalacağını, %5.37’ü ise daha iyi olacağını söyledi.

MUTSUZLUĞU TETİKLİYOR

CMIRS ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan bireylerin mutluluk oranında ciddi bir düşüş gözlemlendiğini de açıkladı. Açıklamada Nisan ayında 5.20, Mayıs ayında 5.64, Haziran ayında ise 6.71 olan mutluluk ortalamasının Eylül ayında 5.95’e gerilediği vurgulandı.

Araştırmada katılımcıların %58.6’sı son bir hafta içerisinde kendini “sıkça endişeli hissettiğini” belirtirken, son bir hafta içerisinde kendini “umutlu hissetmeyenlerin” oranının %38.4 düzeyine çıkması düşündürücü bir gelişme olarak dikkati çekti.

Katılımcıların %46.8’i son bir hafta içerisinde “geleceğe pek de güvenle” bakamadığını belirtmesi ise “toplumun ruh halini göstermesi açısından önemli bir veri” şeklinde değerlendirildi.

Araştırmayla ilgili açıklamada, koronavirüs konusuna özellikle dikkat çekilirken, bu konuda, “Korona dönemindeki kısıtlamaların kaldırılması ve korona ile ilgili kaygının azalmış olması sonrasında 1 Temmuz itibarı ile karantinasız girişlerle birlikte yeniden korona vakalarının artmış olması, mutluluk oranlarında ciddi bir düşüşe yol açmıştır” denildi.

Araştırmada bir diğer önemli nokta ise katılımcıların %40.2’sinin Doğu Akdeniz’deki gerginlik konusunda endişeli olduğunu belirtmesi oldu.

CMIRS Direktörü Mine Yücel araştırma konusundaki açıklama yazısında, koronavirüs vakalarının yeniden artış gösterdiği bu dönemde toplumun ruh hali yanında ekonomik beklentilerin de oldukça kötümser bir hal aldığının gözlemlendiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu