EkonomiGenelKıbrısManşet

KTSO: Asgari ücret üzerinden ‘Kutuplaşmak, ayrışmak, çatışmak’ doğru değildir

Kıbrıs Türk Sanayi Odası asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu.

KTSO’dan yapılan açıklama şu şekilde;

Unutulmamalıdır ki, asgari ücret bir taban ücrettir ve bunu değil, ülkedeki ortalama ücreti artırmak hedefimiz olmalıdır. Hatta Gelirlerin adaletsiz dağılımının önüne geçmek ve asgari ücretle çalışanların ücretlerinin vergiden muaf tutulması için gerekli yasal düzenlemenin biran önce yapılması gerektiğine inanmaktayız

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), 2023 yılının ilk asgari ücreti ile ilgili olarak beklentilerini açıkladı. Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak bizler çalışanlarımızın alım gücünün enflasyon karşısında her zaman korunması gerektiğine inanmaktayız.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 yılının ilk asgari ücretini belirlemiştir. Ancak yapılan tartışmalardan geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da asgari ücrete farklı anlamlar yüklenmeye çalışıldığını üzülerek izlemekteyiz.
Asgari ücret üzerinden “Kutuplaşmak, ayrışmak, çatışmak” Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Unutulmamalıdır ki, asgari ücret bir taban ücrettir ve bunu değil, ülkedeki ortalama ücreti artırmak hedefimiz olmalıdır. Hatta Gelirlerin adaletsiz dağılımının önüne geçmek ve asgari ücretle çalışanların ücretlerinin vergiden muaf tutulması için gerekli yasal düzenlemenin biran önce yapılması gerektiğine inanmaktayız.

KKTC’de sigorta prim teşvikleri yıllardır farklı şekillerde ve farklı kapsamlarda uygulanmaktadır. Ancak 2020, 2021 ve 2022 yıllarında pandeminin istihdam üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla istihdam teşvikleri hemen hemen tüm sektörlere uygulanmıştır. Ancak geldiğimiz aşamada bunun artık değişmesi ve bu şekli ile devam etmemesi gerekmektedir.

Gelişen sanayi sektörü bir ülkenin ödemeler dengesinin düzelmesinde, ek gelir yaratılmasında dolayısıyla ülke döviz gelirinin arttırılmasında, bağlantılı olduğu diğer birçok sektörün hareketlenmesinde altyapı ve üstyapı yatırımlarının arttırılmasında ve en önemlisi istihdam olanaklarının yaratılarak işsizlik probleminin yükünün azaltılmasında önemli etkilere sahiptir.

Bu nedenle istihdam teşvik politikaları belirlenirken üreten ve üretici kesimlerin daha fazla desteklenmesi kaçınılmazdır. Ancak bu şekilde ülkede istihdamın devamı ve artırılması sağlanarak ülke ekonomisine katma değer yaratabileceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu