KıbrısManşet

Kuzey Kıbrıs’ta “yurt dışı kaynaklı dolandırıcı” bolluğu giderek artıyor

Dış kaynaklı bir hacker grubu, vergi yükümlülerine, Vergi Dairesi adına oluşturulan sahte mail adresinden ödeme emri gönderiyor.

Dış kaynaklı bir hacker grubu, vergi yükümlülerine, Vergi Dairesi adına oluşturulan sahte mail adresinden ödeme emri gönderiyor.

KIBRISLILAR YOLUNACAK KAZ MI? KKTC’de ortaya çıkan farklı dolandırıcılık faaliyetlerine yenileri ekleniyor. Bu hafta içinde telefon dolandırıcılarına hem kriptocu hem de vergici “sanal dolandırıcılar” eklendi. KKTC Polis Genel Müdürlüğü sık sık halkı dolandırıcılara karşı uyarırken, Maliye Bakanlığı da dün bir açıklama yaparak, sahte e-maillerle vergi mükelleflerini dolandırmaya çalışan “yurt dışı kaynaklı bir hacker grubundan” söz etti. Her geçen gün yeni dolandırıcılık türleriyle karşı karşıya gelen vatandaşlar ise “Kıbrıs’ta yaşayanlar dışarından yolunacak kaz gibi mi görünüyor” diye sormaktan kendini alamıyor.

 

VERGİCİ HACKER GRUBU… Maliye Bakanlığı dün, vatandaşlara, Gelir ve Vergi Dairesi Müdürlüğü adına sahte e-mail vasıtasıyla gelen bildirimlere itibar edilmemesi uyarısında bulundu. Maliye’nin açıklamasında; “Yurt dışında bulunan bir hacker grubu tarafından bazı vergi yükümlülerine sahte adresler üzerinden ödeme emri ile ilgili e-mail (elektronik posta) gönderildiği tespit edilmiştir! Bu gibi elektronik postalar, daire tarafından gönderilmemektedir. Elektronik posta içeriğindeki linkin tıklanmaması gerektiği tüm kamuoyuna ve halkımıza önemle duyurulur” denildi. Açıklamada, bu tür mesajlara aldanılıp işlem yapılması halinde kişisel bilgilerin iyi niyetli olmayan dolandırıcıların eline geçerek, maddi ve manevi mağduriyetlerin yaşanabileceği belirtildi.

 

KRİPTOCU DOLANDIRICILAR… Bu arada, kriptocu dolandırıcılar da türedi. Ülkede yayınlanan bir gazetede yer alan iddialara göre; cep telefonlarına SMS göndererek yüklü miktarda sahte kripto cüzdanı gösteren bu dolandırıcılar, kişileri “ustd-binan.com” ve “usderc20.com/home” sitelerine yönlendiriyor. Dolandırıcılar, bu sitelerde hesap açıp, hesaba kripto aktaranların, daha sonra dolu cüzdandan para çekilebileceğini belirtiyor. Dolandırıcılara inananlar ise sahte hesaplara yönlendirdikleri ellerindeki kripto paraları kaybediyor. Dolandırıldıklarını anladıkları zaman ise hiçbir girişim yapamıyorlar.

 

POLİS HAFTA BAŞINDA YİNE UYARDI… Öte yandan, KKTC Polis Genel Müdürlüğü, telefonla dolandırıcılık vakalarındaki artış üzerine bu hafta başında halka yeniden uyarıda bulundu. Telefon dolandırıcılarına karşı dikkatli olunmasını isteyen polis, ev veya cep telefonlarından arayarak kendilerini polis olarak tanıtan, ad ve banka hesaplarının terör örgütüne karıştığını söyleyerek bilgi isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu gibi durumlarla karşılaşanların derhal en yakın polis merkezine giderek konuyu rapor etmesi istenen uyarıda, “Unutmayın hiçbir polis sizden banka hesap bilgilerinizi telefoniyen istemez” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu