GenelKıbrısManşet

Limanlarda uzlaşı sağlandı

Gazimağusa ve Girne limanlarında “hizmet alımı ihalesi” gerekçesiyle askıya alınan faaliyetler yeniden başladı

Gazimağusa ve Girne limanlarında “hizmet alımı ihalesi” gerekçesiyle askıya alınan faaliyetler yeniden başladı.

 Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi’nin tasfiye memuru limanlarındaki elleçleme hizmetleri için ihaleye çıktı, ortalık karıştı.

Limanlarda faaliyet yürüten tüm gemi acenteleri, armatörler ve vinç işletmecilerinin destek verdiği eylem sonuç getirdi.

PAYDAŞLAR BİRLİKTE DİRENDİ

Gazimağusa ve Girne limanlarında faaliyet yürüten armatörler, gemi acenteleri ve vinç işletmecileri, tasfiye memurunun elleçleme (yükleme ve boşaltma) hizmet alımına çıkmasının yasal olmadığı gerekçesiyle her iki limanda faaliyetlerini durdurdu. Gemi acenteleri, armatörler ve vinç işletmecileri dün sabah Gazimağusa Limanı’nda toplanarak eylem yaptı. Paydaşlar adına açıklama yapan Oktay Kayalp, KKTC limanlarındaki elleçleme hizmetlerini Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Yasası çerçevesinde elinde bulunduran şirketin fiilen ortadan kalktığını, tasfiyesi için ilgili bakanlık tarafından tasfiye memuru atandığını belirtti.

ELLEÇLEME HİZMETİ İHALESİ

Oktay Kayalp, geçtiğimiz günlerde ilgili tasfiye memurunun Gazimağusa ve Girne limanlarında elleçleme hizmetlerini yürütmek için ayrı ayrı hizmet alımı ihalesine çıktığını belirterek, tasfiye memurunun bu konuda yetkili olamayacağını, hizmet alımı ihalesinin yasal olmadığını, iptal edilmesini istediklerini söyledi. Kayalp, elleçleme hizmetlerinin; tüm paydaşların ve devletin de yer alacağı bir yapının oluşturularak, bu yapı tarafından yürütülmesini istediklerini kaydederek, “Bizler KKTC limanlarında faaliyet yürüten işletmeler olarak böyle bir oldubittiye asla izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz” dedi.

HUKUK DIŞILIK İDDİALARI

Gazimağusa ve Girne limanlarında faaliyet yürüten tüm gemi acenteleri, armatörler ve vinç işletmecileri olarak “hukuk dışılığa” karşı ortak hareket etme kararı aldıklarını söyleyen Kayalp, bu çerçevede geçen hafta Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde ara emri için dava dosyaladıklarını ifade etti. Kayalp, limanlarda faaliyet gösteren işletmelerin temsilcilerinin 30 Mart’ta Başbakan Ünal Üstel’i de ziyaret ederek konuyu aktardıklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “Başbakanla yapılan temaslarda olumlu sonuca ulaşılacağını ve limanlardaki iş barışının sağlanmasını beklerken tasfiye memurunun, Yüksek İdare Mahkemesi’nin ara emri ile ilgili kararını beklemeden ‘hukuk dışı’ ihaleyi sonuçlandıracağı bilgisini aldık.”

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ, EYLEM ASKIYA ALINDI

Gün boyu Başbakan Ünal Üstel ile gerçekleştirilen istişare görüşmeleri sonuç verdi. Kıbrıs Türk Acenteler Derneği, Kıbrıs Türk Armatörler Birliği, Liman Vinç İşletmeciler Birliği, Komisyoncular Birliği ve Nakliyeciler Birliği adına yapılan açıklamada, Başbakan Ünal Üstel ile görüşme sonrasında, Kıbrıs Türk Liman İşçiler Şirketi Tasfiye Memuruna, Yüksek İdare Mahkemesi’ndeki dava sonuçlanana kadar konu ihaleyi yürütmemesi konusunda talimat verdiği kaydedildi. Örgütler, talimat üzerine eylemi kaldırma kararı verildiğini ve eylemin süresiz askıya alındığını açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu