EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumYaşam

Maaşlara yansıyacak hayat pahalılığı yüzde 37,26 oranında olacak

KKTC İstatistik Kurumu’nun enflasyon hesaplamalarına göre maaşlara yansıyacak hayat pahalılığı %37.26 oranında olacak.

KKTC İstatistik Kurumu, Aralık 2021 hayat pahalılığı (enflasyon) oranını açıklamasının ardından maaşlara yansıyacak hayat pahalılığı oranı da %37.26 olarak netleşti.

İstatistik Kurumu Aralık 2021 enflasyonunu %15.16 olarak hesaplarken, ülkedeki 2021 yılı toplam enflasyon oranı da %46.09’a yükseldi. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında gerçekleşen hayat pahalılığı maaşlara yansıtıldığı için sadece yılın ikinci yarısındaki artışlar maaşlara eklenecek.

Enflasyonda gerçekleşen söz konusu oranlara göre tüm kamu çalışanları, sosyal sigorta emeklileri ve kamu emeklilerinin “2021 yılının ikinci hayat pahalılığı artışı %37.26” düzeyinde olacak.

İlgili yasalar uyarınca emekli maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmadığı için, başka deyişle tüm emekli maaşları net maaş olduğu için emekliler, ikinci 6 aylık hayat pahalılığı oranı olan %37.26’yı net olarak alacak. Kamu çalışanları ise bu artışı brüt maaşlarına brüt artış olarak alacak.

Kamu çalışanlarının net maaşına bu oranın yansımasının ne olacağı ise kişiye göre değişkenlik arz ettiği için net maaşa yansıyacak olan artış oranı da kişiye göre değişiyor.

Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar, son dönemde ortaya çıkan bütçe açıklarına işaret ederek, Maliye’nin artışı maaşlara yansıtma konusunda büyük sıkıntı çekeceğini, kaynak bulunamazsa bu artışın ertelenebileceğini veya ikiye bölünerek verilebileceğini iddia ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu