KıbrısManşet

Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi bekleniyor

Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı bugün Başbakan Faiz Sucuoğlu tarafından saat 11.00'de imzalanıyor

Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı bugün Başbakan Faiz Sucuoğlu tarafından saat 11.00’de imzalanıyor

Belediye başkanlarını ve bölge halkının uzun zamandan beri tamamlanıp yürürlüğe girmesi için mücadele ettiği Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı nihayet bugün imzalanıyor. Yaklaşık 3 yıldır yaşanan belirsizliğe son verecek olan İmar Planı konusunun bugüne dek emirnamelerle yönetilen bölgeyi özellikle inşaat sektörü açısından rahatlatacağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Gıynık Gazetesi’nin haberinde yer aldığı gibi bölge belediye başkanları İmar Planı’nın bir an önce hayata geçmesini talep ediyordu.

SADIKOĞLU: BELİRSİZLİK BÖLGEDEKİ YATIRIMLARI BALTALIYOR…

Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yaklaşık 3 yıldır devam eden bir süreç olduğuna dikkat çeken İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bu süreçte üzücü olan kısmın emirnamenin yürürlükte olması olduğunu ifade etti. Bölgedeki yapılaşmanın bölgenin ekonomik olarak kalkınmasında da önemli katkısı olduğunu kaydeden Sadıkoğlu, şu anda bölgede yapılaşmanın da yavaşladığına dikkat çekti. İmar Planı’nın yürürlüğe gireceği şekilde projeler hazırlandığını ve yurtdışına pazarlandığını ifade eden Sadıkoğlu, İmar Planı sürecinin 3 yıldır geciktirilmesi nedeniyle, projelerin hayata geçemediğini ve piyasaya olan güvenin azaldığını da vurguladı.

ZURNACILAR: BİR AN ÖNCE İMAR PLANI ONAYLANSIN, EMİRNAMELER KALKSIN…

Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Mustafa Zurnacılar, emirnamelerin imar planı hazırlanıp yürürlüğe girene kadar kısa bir süre için yürürlükte olması gerekirken, 3 yıldır bölgenin emirnameyle yönetildiğini ifade etti. Emirname yürürlükte olduğu sürece ekonomik anlamda birçok sektörün bu olumsuzluktan etkilendiğini vurgulayan Zurnacılar, “3 yıl geçmesine rağmen halen daha emirnamenin yürürlükte olmasına anlam veremiyoruz. Birleşik Kurul’da Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi için bölge belediye başkanlarının onayı olmasına rağmen bu konuda bir adım atılmıyor. Artık İmar Planı’nın bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyoruz. En kötü imar planı bile emirnameden iyidir” şeklinde konuştu.

ARTER: HERKESİ MEMNUN EDEMEYİZ AMA KONU ACİLDİR

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de, ülkenin ve bölgenin çok süratli gelişmesinin yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini ifade ederek, Gazimağusa için imar planlarının hayata geçmesinin aciliyetinin ortada olduğunu aktardı.

Arter, bu konunun çok uzun süredir konunu sürüncemede kaldığını, şikayetlerin arttığını söyledi ve “Bu konuda herkesi memnun edemeyiz, bu işin sonu yoktur. Bunun hayat bulması lazım” dedi.

Kentler için imar planının gerekliliğinin altını çizdi ve 20 yıl sonrayı görüp ona göre hareket etmek gerektiğini belirten Arter, herkesin plana sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Arter, çarpık yapılaşmanın ortadan kalkması için planın bir an önce hayata geçmesini temenni ederek, “İnşaat sektörü ve buna bağlı sektörler de tıkandı. Bu tıkanıklığı aşmalıyız. Bir an önce sektörün canlanması lazım” ifadelerini kullandı.

BÖLGE ESNAFI NE DÜŞÜNÜYOR?

TURGAY AŞITAŞ: “İnşaat sektörü olmazsa bu bölgede ekonomi de olmaz. Bölgede 3 yıldan beridir devam eden İmar Planı belirsizliği önümüze hep engel olarak çıkıyor. Belirsizlik nedeniyle işler çok azaldı. Umarım sesimiz duyulur.”

HASAN KUNTER: “İmar planı meselesi yılan hikâyesine dönüştü ve Kıbrıs Sorunu’ndan da beter bir hal aldı. Artık tarafların uzlaşıp bir an önce İmar Planı’nın yürürlüğe girmesini istiyoruz.”

AHMET DOYGUNDAĞ: “Esnaf olarak bir an önce İmar Planı’nın imzalanması taraftarıyız. Yanımızda çalışan 30 personel var. Bizim işimiz inşaat sektörüyle. İnşaatlar olmazsa biz bu insanlara nasıl ekmek parası vereceğiz.”

İŞ İNSANLARI KONUYA NASIL BAKIYOR?

DENİZ: “PLANLI BÜYÜME ŞART”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, oda olarak ülkede planlı büyümenin şart olduğunu sürekli olarak gündeme getirdiklerini söyledi.

Deniz, Mağusa- İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesinin ekonomiye büyük ivme katacağını, bölgede inşaatların başlayacağını, bölgedeki işsizliğin azalacağını da aktardı.

Bölgeye dış yatırımcılardan çok büyük talep olduğunu aktaran Deniz, “Planın hayata geçmesiyle ülkeye dıştan kaynak gelecek. Bu nedenle ekonomi için planın bekletilmesi büyük kayıptır” ifadelerini kullandı.

KTTO Başkanı Deniz, söz konusu planın belediyelerin meclislerinden oy birliği ile geçtiğini hatırlattı ve sadece bakanın imzasının kaldığını vurgulayarak bu konuda artık adım atılması için çağrı yaptı.

KAMACIOĞLU: “SÜREÇ UZADIKÇA ÇIKMAZA GİRİYOR”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu da Mağusa- İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın halen yürürlüğe girmemesine tepki göstererek, “Hiçbir konuda temelleri düzgün atıp işi bitiremiyoruz. Süreç uzadıkça çıkmaza giriyor” diye konuştu.

Ülkenin çok kötü olduğu bir dönemde bu süreci uzatmanı anlamı olmadığını ifade eden Kamacıoğlu “Oradaki ekonominin tekrar canlanması için bu kriz noktasında imar planı bir fırsattır. Ekonomin yok olduğu bir noktada elimizde kalan birkaç silahtan biri Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’dır” dedi.

 

 

MAMÜLCÜ: “BU KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ”

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcü ise Mağusa- İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nı çok uzun zamandır gündeme taşıdıklarını söyledi ve “Planı hayata geçirerek bu krizi fırsata çevirebiliriz” dedi.

Bu konuda devlet politikası olması gerektiğini dile getiren Enver Mamülcü, “Ülkede gayrı menkul satışlarının artırılması için çaba geliştirmeliyiz. Buna göre gerekli muhaceret kanunlarını düzeltmeliyiz. Belirli limit üzerinde gayrı menkul yatırımı yapanlara belli beyaz kimlik verilmesi yönünde teşvikler yapmalıyız. Dünyadaki pazarları takip etmeli ve gerekli tüm argümanları kullanmalıyız. Yatırımcılara özel krediler ve teşvikler vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Mamülcü, bunların yapılmadığı takdirde gayrı menkul satışlarının önüne engel konulmuş olacağını aktararak, Yeniboğaziçi İmar Planı’nda belirli toprak sahiplerinin ellerinde bulundurduğu taşınmazın değeri artırmak için kısa vadeli ve kişisel düşüncelerle rant sağlanmaya çalıştığını dile getirdi ve hükümetin de buna çanak tutmayı bırakması gerektiğini belirtti.

KIRMIZI: “DÖVİZ GİRDİSİ HIZLI ŞEKİLDE ÜLKEYE GİRMELİ, ESNAF DA BUNDAN YARARLANMALI”

İskele Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği Başkanı Serkan Kırmızı da Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’ndaki belirsizliğin bölgedeki esnafı bitirdiğini söyledi.

Kırmızı, plan konusunun netleşmemesi nedeniyle bölgedeki yatırımların durduğunu, inşaatların çalışmalarına ara verdiğini, bu nedenle inşaatlarda çalışanların da tedarikçilerin de malzeme satışı yapanların da olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Dülgeri, tesisatçısı, boyacısı, minimum esnafı bu döngüden yararlandığını ancak inşaatların durmasının bu esnafı da derinden yaraladığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Bölgedeki emlak satışlarının yüzde 60’ı yabancılara yapılıyor. Devlet stratejik hareket etmeli. Döviz girdisi hızlı şekilde ülkeye girmeli, esnaf da bundan yararlanmalı. Hükümet bu döviz krizini avantaja çevirmeli. Çünkü en iyi döviz girdiği bu yatırımlardır.”

ÇAĞINER: “ÜLKEYE YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK…”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner de Mağusa- İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın turizmin önünü açacak bir plan olduğunu kaydetti.

Çağıner, bu planın hayata geçirilmemesinin ülkeye yapılacak en büyük kötülük olduğunu belirterek, Mağusa- İskele ve Yeniboğaziçi bölgesinde uzun zamandır bekleyen büyük bir talep olduğuna dikkat çekti.

Çağıner, “Dövizin bu kadar değerli olduğu ülkenin dövize ihtiyaç duyduğu bir zamanda bunu tıkamak büyük haksızlıktır” diyerek, yatırımcıların önünün açılması gerektiğinin altını çizdi.

İnşaat sektörünün birçok sektörü tetiklediğini aktaran Çağıner, dövizle gelecek olan yabancıların ülkenin kalkınmasına büyük etkisi olacağını da belirtti.

İMAR PLANI’NA İTİRAZLAR DA VAR…

REFİKOĞLU: ACELENİZ NEDİR?

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, yıllardır devam eden ve kamuoyunu meşgul eden Mağusa, İskele Yeniboğaziçi İmar Planı çalışmaları ile ilgili yaptıkları onca açıklamaya rağmen konunun bilinçli şekilde çarpıtıldığını savundu.

MERTER REFİKOĞLU haberleriRefikoğlu yazılı açıklamasında “cevabını halkın bilmesi gerektiğini” düşündükleri bazı sorulara yer verdi ve bu konular aydınlığa kavuşturulmadan sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyemeyeceğini belirtti.

Refikoğlu’nun aydınlığa kavuşturulması gerektiğini söylediği sorular şunlar:

“2019 yılında bitirilmiş imar planı neden yürürlüğe konulmadı? Bölgeyi emirname ile yönetilmesine dönemin hükümeti ve başbakanı neden olmadı mı? O zaman bitmiş planı hala neden bekletiyorsunuz ve yürürlüğe koymuyorsunuz? Aslında sizlerin amacı plan yapmak değil mi?

2019’dan bugüne beklenip şu anda acele bir şekilde yapılmaya çalışılan nedir?

Şehir Plancıları Odası ve kamuda görevli Şehir Plancıları son plan çalışmalarının neden dışına itildi?
Şu anda yapılan değişikliklerle ilgili halkı şeffaf bir şekilde neden bilgilendirmiyorsunuz? Yapılan değişikliklerle kimlerin arazilerine fayda sağlıyorsunuz? Arazi arazi  tek tek isimleri halk ile paylaşabilir misiniz?

İmar planını salt bir rant planı olarak değerlendirmenizin nedeni nedir?
Bölgenin 3 belediye başkanı 2019 yılında planı onaylamışken şu anda neden planı değiştirmek için uğraşıyor?

Müteahhitler Birliği şu anda yapılan çalışmaların neresindedir? Müteahhitler Birliği’nin istihdam ettiği çalışanlar planı çalışıyor mu?

Bölgenin şu anki nüfusu, 20 yıl sonraki projeksiyonu ve konut ihtiyacı ile ilgili bizleri bilgilendirebilir misiniz? Bölgenin nüfusu ve konut ihtiyacı olmadığı ortada iken bu kadar arazinin imara açılma isteğinin nedeni nedir?

Bugünkü mevcut konut sayısını biliniyor mu? Bu yapılan değişiklikler neye dayanarak yapıldı? Hangi verilerden yararlanıldı?

Mevzuat öncesinde kalan yasadan projesi olan herkese hak verileceği doğru mu? Doğru ise bu nasıl bir planlı gelişim olacak? Yoksa yapılmaya çalışılan fasıl 96 nın yani plansızlığın devamını mı sağlamaktır?

Mahkeme kararına rağmen bölgede belediyeler ve şehir planlama dairesi eli ile kaçak inşaatlar devam etmekte midir? Mahkemenin ara emrine rağmen yapılan bu işlemin büyük bir suç olduğunu biliyor musunuz?

Bitmiş bir planın 2 yıl sonra değiştirilip yayınlamaya çalışılması yasal mı?

Üzerinde 3 tane ara emri olan planın bu şekilde oldu bittiye getirilmeye çalışılması doğru mu?

Şu anda yapılan tüm işlemlerin yasaya aykırı olduğunu biliyor musunuz?”

 

Gazetemiz de konuya ilişkin haberlere yer vermekteydi. Okuyucularımız konu ile ilgili haberleri aşağıdaki linklerinden takip edebilir.

HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu