GenelKıbrısManşet

Maviş: Okullarda artan vakalara yönelik çözüm bulunmalı

Okullarda bulaş oranın yükselmesine tepki gösteren KTÖS, Gönyeli İlkokulu önünde eylem gerçekleştirdi.

Okullarda bulaş oranın yükselmesine tepki gösteren KTÖS, Gönyeli İlkokulu önünde eylem gerçekleştirdi.

Son bir haftada bulaş oranının iki katına çıktığına dikkat çeken KTÖS,  “İki örnek sorunu sizlerle paylaşmak isteriz, birincisi Konuklar İlkokulu’nda pozitif vakadan dolayı aileler Yeni Erenköy’e PCR yapmaya yönlendirilmiştir. Aileler sağlık ocağına gittiğinde bugün test yapılamayacağını, sadece aşılama yapılacağını öğrenmişlerdir. İkincisi Lefkoşa Vakıf Anaokulu’nda müzik öğretmeni pozitif olduğu bilgisi okula bu sabah öğretmenimiz tarafından verilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nda okulun eğitiminin nasıl planlanacağı ile ilgili yetkili kimseye ulaşılamamıştır. Bu durum anlaşılır ve kabul edilir değildir. Bu iki sorunu çözecek önerimiz mevcuttur. Testlerin okullarda yapılması yoğunluk ve mesafe sorununu çözecektir. Okul öncesinde herhangi bir branş öğretmeninin pozitif olduğunda girdiği tüm sınıfların belirli bir süre ara verme yetkisi okullara verilmelidir.  Bu anlamda sürdürülebilir yüz yüze eğitimin sağlık ve güvenlik boyutunu dile getirmek, özelde Gönyeli İlkokulu’nun genelde tüm okulların salgın ile ilgili sorunlarını anlatmak ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak adına bugün buradayız” dedi.

 

Gönyeli İlkokulu’nda 46 öğrenci ve bir öğretmenin pozitif olduğunu ancak Sağlık Bakanlığı’nda bu rakamların 34 öğrenci ve bir öğretmen olarak aktarıldığını ifade eden KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Gönyeli İlkokulu’nda eğitime bir hafta ara verilerek aile endişelerinin ortadan kalacağını söyledi ve önerilerini şu şeklide sıraladı,

  • Bakanlığın okullara gönderdiği pandemi kılavuzu yetersiz. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği ile birlikte hazırlanan Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu referans alınmalıdır.

 

  • Okullardaki pandemi mücadelesinde davul boynumuzda, tokmak başkasının elinde olamaz. Sorumlulukla beraber karar verme aşamasında okullarla istişare edilmelidir.

 

  • Uzaktan eğitime geçmek için bir sınıfta 3 vaka beklemenin mantığını hala açıklamadınız. 25’i geçmeyen, çocukların tekli sıralarda oturduğu ve her öğrenciye 1,5 metrekare alan düşmesi halinde, 2 vaka uzaktan eğitim için yeterlidir.

 

  • Adanın güneyinde çocuklar için her hafta seyyar ekipler okulları ziyaret ederek test yapacak. Almanya’da okullarda enfeksiyonun yayılımını önlemek için lolipop şeklinde test çubuklarını çocuklar kullanılmaya başladı. Lolipop testinin uygulanma şekli hem basit, hem de çocukların yaşına uygun. Bu test için çocukların bir pamuklu çubuğu 30 saniye boyunca emmesi yeterli oluyor. Adanın kuzeyinde ise hızlı testleri okullara taşımak yerine, öğrenci ve öğretmenleri en uzak ve en yoğun pcr test merkezlerine yönlendiriyorsunuz. Sağlık Bakanlığı’nın Lolipop testlerden temin etmesi halinde hem çocukların hem de ailelerin endişesi büyük oranda azalacak.

 

  • Pandemi tüm hayatlarımızı değiştirmesine rağmen eğitim sistemimizi değiştiremedi. Hala daha pandemi yokmuş gibi hazırlanan öğretim programları ile çocuklara akademik bilgi yorgunluğu yaşatıyoruz. Dershanelerin hazırladığı test kitaplarına göre eğitim hızı belirlemeye çalışıyoruz. Kolej sınavlarını çocuklarımızın potansiyeli, yeteneği ve becerisinin önüne koyuyoruz. Öğrencinin müşteri, eğitimin meta olarak arz – talep piyasasına sunulması Talim Terbiye Dairesi’ni artık etik olarak rahatsız etmelidir. Pandemi süresince çekirdek öğretim programı, seyreltilmiş akademik bilgi ve artırılmış görsel, işitsel ve psiko-motor beceri istiyoruz.

 

  • 19 Kasım tarihinde yaşanan sorunlara çözüm getirmek için 5 ana başlıkta ve 17 alt başlıkta kamuoyu ile paylaştığımız önerilerimiz güncelliğini korumaktadır. Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı ile görüşmeye hazırız olduğumuzu kamuoyunun bilgisine getiririz.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu