EğitimKıbrısManşetSağlık

Obeziteyle Mücadele Genelgesi

Avrupa Birliği’nde okul yönetimleri Obeziteyle Mücadele Genelgesi bebelerin beslenme çantasına taze meyve ve çiğ sebze şartı getirmiş. Biz napıyoruz? Bakanlığın okul kantinlerindeki Gıda Satış Genelgesi var mı?

Geçmişte “Şimdi okullu olduk, sınıfları cips ve kolalarla doldurduk” nârâları atan birçok bebemiz vardı maalesef. Tamamına yakını da kilo fazlalı veya obez şeklinde cirlendi gitti Z Kuşağı hâlinde. E bu durum devam mı? Çok kalorili bir şekilde devam mazAllah.

Çağdaş ülkeler bu kanayan yarayı durdurmak için Obeziteyle Savaş Genelgesi tesis edip, istikrarlı bir şekilde yaptırımları zorluyorlar. Okul kantinlerini gazlı içecek ve cips gibi zararlı maddelerden arındırmışlar. Bebenin cips yerine muz alabilme şansı var. Bizde de bu durum her geçen gün iyileşmekte. Ancak bu listeler profesyonel bir diyetisyen konsorsiyumu üzerinden revizesi gerekli mi? Pek’âlâ.

Avrupa Birliği’nde okul yönetimleri Obeziteyle Mücadele Genelgesi bebelerin beslenme çantasına taze meyve ve çiğ sebze şartı getirmiş. Biz napıyoruz? Bakanlığın okul kantinlerindeki Gıda Satış Genelgesi var mı? Varmış. Varsa ne âlemde? Bal gibi biliyoruz ki abuk tatlandırıcılar, sentetik boyalar, plastik ambalajlı besin öğeleri veya türlü zararlı içecekler gani gani. E hâl böyle olunca da et bullisi bebelerimiz beslenme eğitiminden ve iştahtan yoksun bir şekilde büyüyorlar. Bu durumda da her geçen gün azalan yeşil alanlara bağlı fiziksel aktivite eksikliği de işin tamamlayıcı bütünü oluyor.

Varlı vakitsiz abuk beslenme teknikleri, zararlı besin öğeleri, dışarıdan getirtilen hazır yiyecekler ve fiziksel aktivite eksikliği sonunda da fiziksel, zihinsel, duygusal ve de sosyal sıkıntılı bir nesil yetiştirmeye hâsıl oluyoruz. Adamlar bebelerinin günlük kantin alışverişlerini elektronik postayla takip etme şansı bulurken, biz hâlâ daha bırakın günlük mektup fantezisini, bebelerimizin günlük aldıkları total kalori hakkında en küçük bir bilgimiz yok. Afiyet olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu