ManşetSağlıkYaşam

Odaklanma ve Konsantrasyon sorunu

Günümüzde birçoğumuzun yaşamakta olduğu ve bu nedenle sorunlar yaşadığı psikolojik bir problemden bahsetmek istiyorum

Günümüzde birçoğumuzun yaşamakta olduğu ve bu nedenle sorunlar yaşadığı psikolojik bir problemden bahsetmek istiyorum. Odaklanma ve konsantrasyon sorunu günümüzde en sık görülen psikolojik problemlerden biridir. Özellikle de çocukluk döneminde ortaya çıkan bu problem, bazen yetişkinlerde de görülebilmektedir. Gündelik yaşamın yorucu temposu kimi zaman dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu durumlarına yol açabilir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve hayatın her alanına etki etmesiyle birlikte odak bozukluğu daha sık karşılaşılan bir durum haline gelmektedir.

Konsantrasyon kaybını anlamadan önce “Odaklanma nedir?” sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Odaklanma kişilerin bir işlemi tamamlayana kadar çabalarını ve dikkatlerini sürdürme becerisi olarak tanımlanabilir. Bu beceriden yoksun olunması durumunda işler sıklıkla ertelenir ve tamamlama süreci oldukça sıkıntılı bir hal alır. Hedeflenen sonuçlara ulaşma noktasında enerjinin verimli bir şekilde harcanmasını da sağlayan odaklanma becerisi dikkat dağıtıcı unsurların üstesinden gelmeye yardımcı olur. Zihnin uyaranlara karşı sürekli olarak tepki vermesi ve o ana odaklanamamasına ise konsantrasyon bozukluğu adı verilmektedir. Psikolojik açıdan problem yaşayan pek çok bireyin, çeşitli seviyelerde odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşayabilmesi mümkündür. Çünkü psikolojik problem yaşayan bireylerin içerisinde bulundukları duygusal, bedensel ve düşünsel zorluklar, yaşadıkları ana konsantre olma düzeyini düşürmektedir. Peki odaklanma ve konsantrasyon problemi kalıcı mıdır?

Odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu, elbette ki kalıcı bir sorun olmamakla beraber çözümü mümkün olan bir durumdur. Bu sorunu çözüme kavuşturabilmek adına çocuklar için de yetişkinler için de uygulanabilecek bazı teknikler bulunmaktadır. Bunun ile beraber odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşayanların profesyonel olarak destek alması da faydalı olabilmektedir. Beslenmeye dikkat etmek düzenli ve tam uyku uyumak beyin egzersizleri yapmak sık sık bulmaca çözmek zeka ve strateji geliştirme oyunları oynamak, konsantrasyon çalışmaları kapsamında spor yapmak ve bir psikologdan yardım almak, odaklanma konusunda oldukça etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşayanların bu sorunun üstesinden gelebilmek için profesyonel destek alması da gerekebilmektedir.

Uzman kişiler çocuğun ya da yetişkinin dikkat dağınıklığına neden olan sorunları tespit etmekte ve öncelikle bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir. Sonrasında ise odaklanma problemi yaşayanlara özel olarak teknikler geliştirmekte ve terapiler eşliğinde bu teknikleri uygulayarak konsantrasyonun geliştirilmesini sağlayabilmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu