KıbrısManşet

Ödenmeyen paraların peşine bugüne kadar düşen olmadı

2 Temmuz 2019’ta çıkan yasayla her ay vatandaşa kredi kartı harcamalarının %1’inin iade edilmesi gerekiyordu

2 Temmuz 2019’ta çıkan yasayla her ay vatandaşa kredi kartı harcamalarının %1’inin iade edilmesi gerekiyordu

 

VATANDAŞIN PARASINI

ÖDEMEYİ DÜŞÜNEN YOK

 

Yasa bugüne kadar sadece iki ay uygulandı. Toplamda on milyonlarca liraya ulaşan vatandaşın alacağının üzerine yattılar

 

Alacağı olduğunda vatandaşın yakasına yapışan kamu yetkilileri, vatandaşın alacağı olduğunda sessiz kalıyor

 

VATANDAŞIN ALACAĞI KİMSENİN DERDİ DEĞİL… Ülkede kayıt dışı ekonominin önüne geçmenin bir bacağı olarak görülen ve kredi kartı ile hesap (debit) kartı kullanımını yaygınlaştırmak için “harcama tutarının yüzde 1’inin kart sahibine iade edilmesini” içeren yasa yürürlüğe gireli 37 ay geçti ama vatandaşın parası hala ortada yok. “Kartlı ödeme sistemlerinin ülkemizde daha çok kullanılmasını teşvik etmek için 2 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 33/2019 sayılı Kredi Kartı ve Banka Kartı İle Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Yasası”na aykırı şekilde ödenmeyen paraların peşine bugüne kadar düşen olmadı.

 

EN AZ 50 MİLYONUN ÜZERİNE YATILDI… Maliye kaynakları, vatandaşların mal ve hizmet alımlarında kullandığı kredi kartlarından biriken toplam iadenin ise 50 milyon ile 55 milyon TL arasında olduğunu tahmin ediyor. Yasanın yürürlüğe girdiği Temmuz 2019’da 508 milyon 187 bin TL olan kredi kartı borçlarının Temmuz 2022’de 1 milyar 352 milyon TL’ye ulaştığı dikkate alınırsa, üzerine yatılmasına çalışılan borcun daha da fazla olduğu görülüyor. Vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kredi kartı ekstrelerini kontrol ederse, toplamın yüzde 1’ini hesaplayarak, alacaklarının toplamına ulaşabilir. Böylece, devletin yasasıyla verdiği hakkının ne kadarının üzerine yatıldığını da görebilir.

 

COVİD GELDİ, ALACAKLARIMIZI UNUTTUK… Maliye Bakanlığı yetkilileri geçmişte yaptıkları bir açıklamada, bu konuda bankaları hedef göstermişti. Maliye yetkilileri yüzde 1’lik iadelerin yapılamamasıyla ilgili sorunun sistemden değil, bankalardan kaynaklandığını iddia ederken, bazı bankaların, geri ödeme için gereken gerekli bilgileri Maliye Bakanlığı’na iletmediğini ileri sürmüştü. Bankaların birçoğunun şiddetle karşı çıktığı bu açıklama sonrasında bakanlık iyice sessizliğe bürünürken, Covid-19 pandemisinin de araya girmesi sonrasında, vatandaş da iade edilmeyen yüzde 1’lik alacağını unuttu. Maliye Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre; kredi kartı ve debit kartları için yapılması gereken iade tutarı aylık 1 ile 1,5 milyon TL arasında değişiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu