KıbrısManşet

Önal: Finansal okuryazar olmak şart

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, “Finansal okuryazar olma ayakta kalmanın tek şartı” olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, “Finansal okuryazar olma ayakta kalmanın tek şartı” olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Bankalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında “Finansal Okur Yazarlık Eğitimleri” düzenlenmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Önal İmza töreninde yaptığı açılış konuşmasında, günümüz finansal dünyasının çerçevesi ile ilgili bilgi vererek, çok ürün bulunduğunu, karmaşıklıklar yaşandığını, dolandırıcılığın yaygınlaştığını, kur ve faiz şoklarının görüldüğünü, kripto para kullanımının arttığını belirtti.

Olgun Önal. “Hesabını Bilen Kıbrıs” tanıtım toplantındaki konuşmasına şöyle devam etti:

Birey olarak, her gün onlarca karar alıyoruz. Bu kararların bir kısmı “finansal” dediğimiz türden kararlar. Finansal kararları alırken yeterli ölçüde bilgili miyiz? Temel sorumuz bu…

Yapılan araştırmalarda iki sonuç çıkıyor:
– Bilgimiz yetersiz,
– Bilgimiz yetersiz olmasına rağmen bilgiliymiş gibi davranıyoruz.

İçinde yaşadığımız finansal dünyanın çerçevesini şu şekilde çizebiliriz: Eskiden olduğundan çok daha fazla finansal ürün var. Ve bu ürünler daha karmaşık.

Sofistike finansal dolandırıcılık olaylarını çokça görüyoruz…
Hiç olmadığı kadar çok mali krizlerle karşı karşıya kalıyoruz varlıklarımızı krizlere karşı korumak zorundayız.

Tüm hayatımızı etkileyen deprem, savaş, pandemi gibi global ya da lokal riskler her zaman gündemimizde, hayat her zamankinden daha pahalı. Kur şokları, faiz şokları yaşıyoruz.

Dijitalleşme var kriptolar var ve eskisinden daha uzun yaşıyoruz. Bu biyolojik bir gerçek. Çalışma hayatımız bittikten sonra da hayat kalitemizin devamı için gelirlere ihtiyacımız var. Dolayısı ile finansal ürünlere ihtiyacımız yaşamımız sona erene kadar devam ediyor.

Finansal hayattaki riskler fırsatlar da barındırıyor bizler için. Evet, çevresel koşullar çok “sevimli” ya da “kolay” değil. Yaşadığımız bu çevre içerisinde “finansal okuryazar” olmak ayakta kalabilmek için şart.

Bireylerin finansal hizmet ve ürünlere ilişkin bilgi sahibi olması, bu bilgileri kullanarak etkin kararlar alabilmesi “finansal okuryazarlık” olarak tanımlanıyor.

Finansal okuryazarlık için eğitim gerekiyor. Mevcut örgün eğitim sistemimiz temel finansal bilgileri, bu bilgileri kullanarak kararlar almayı ve finansal riskleri yönetmeyi sağlayamıyor,

Uygulamaya koyacağımız proje ile tüm toplumu finansal okuryazar yapmak gibi iddialı bir amacımız yok. Ancak finansal sistemin en önemli paydaşı olarak;

1- Toplumun genelinde farkındalık yaratmak,
2- Hedef kitle olarak seçtiğimiz gruplarda ise finansal okuryazarlar yaratmak hedefine sahibiz.

Bu amaçla;

Milli Eğitim Bakanlığımızla bir protokol imzalıyoruz çocuklarımızın finansal okuryazar yetişmeleri için Bakanlığımızla birlikte çalışacağız.

Özellikle kırsalda olmak üzere konferanslar, seminerler düzenleyeceğiz. Çeşitli meslek gruplarına yönelik eğitimler organize edeceğiz. Kamuoyunu bilgilendirici programlar yapacağız. 18 ay boyunca tüm faaliyetlerimizi devam ettireceğiz, konuyu canlı tutacağız

Yaratacağımız bu farkındalık ile ulaşmak istediğimiz:
Daha yüksek seviyede finansal bilgi, beceri ve farkındalığa sahip,
Tasarruf eğilimi yüksek,
Bütçe yapan,
İstek ve ihtiyaç ayrımını bilen, harcamalarını yöneten,
Doğru finansal ürünleri seçen,
Ürün seçimi sırasında ücret ve masrafları dikkate alan,
Ürünleri birbiri ile karşılaştırabilen,
Kendine güvenen,
Yatırım hedefleri koyan,
Gerektiğinde finansal tavsiyeler alan,
Profesyonel olmayan bilgi kaynaklarına güvenmeyen,
Finansal dolandırıcılık olaylarına karşı uyanık,
Risklere karşı varlıklarını sigorta ettiren,
Okuyarak ve düşünerek imza atan.
Yani ‘finansal okuryazar’ olan kesimlerin sayısını artırmak.

Evet, kolay değil, biliyoruz, ama bir noktadan başlamak zorundayız.

Eminiz, arkası gelecek. Eminiz, toplumsal ilgi oluşacak, konu sahiplenilecek. Eminiz, finansal okuryazarlarımız çoğalacak ve Kıbrıs, hesabını bilecek…

Birlik Yönetim Kurulumuz adına Milli Eğitim Bakanlığımıza, proje danışmanımız KMC Danışmanlık, sivil toplum örgütlerimize, verdikleri maddi ve manevi katkılarla projenin gerçekleşmesini sağlayan bankalarımıza, ilerleyen günlerde projede görev alacak öğrencilerimize, öğretmenlerimize, eğitmenlerimize, genç bankacılarımıza, kısaca herkese ve varlığınızla toplumsal farkındalığa önemli katkı sağlayan sizlere özellikle teşekkür etmek istiyorum.
Projemiz ülkemize hayırlı olsun.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu