KıbrısManşet

Onlar ‘Mal’ değil ‘Can’!

Hayvan severlerin tek isteği Hayvan Refahı Yasası'nın bir an önce iyileştirilmesidir.

“BU ÇOCUKLAR MAL DEĞİL, CANDIR”… Curcioğlu, “Bu çocuklar ‘mal’ değil ‘can’dır” diyerek, ilk önce bu algının değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.“Sanırım üzücü de olsa cevap bu olabilir. Devletin de sorumluluğunda olan canlarımız için devletten hiçbir destek almadan çabalıyoruz ama ‘ciddiye alınmıyoruz’” diyen Curcioğlu, yasadaki en büyük eksikliğin hayvanların yasada ‘mal’ olarak geçmesi olduğunun altını çizdi.

DESTEKTEN ZİYADE TEK İSTEDİKLERİ YASA… Hayvanlara karşı duyarlılığın artacağı günleri ve devletin kendilerini fark edip, önemseyeceği anı beklediklerine değinen Curcioğlu, şunları söyledi: “Aslında maddi, manevi destekten ziyade şu an bizim tek istediğimiz ve tek beklediğimiz yasadır. Bizi yasa için fark etsinler yeter.”

Meyil Avcan

Son günlerde artan hayvana karşı şiddet olaylarını basında görüyoruz.

Hayvan severleri kızdıran ve toplumda infial yaratan bu vahşice davranışların son bulması için suçlulara herhangi bir caydırıcı ceza uygulaması maalesef ülkemizde bulunmuyor.

2016 yılında yürürlüğe giren Hayvan Refah Yasası’nda caydırıcı cezalar bağlamında büyük boşluk var ve hayvan severler, bu yasanın iyileştirilmesi için sosyal medya hesaplarından seslerini duyurmaya çalışıyor.

GIYNIK, Altın Patiler Derneği As Başkanı Ülkü Curcioğlu’na ulaşarak, yasadaki eksiklikleri ve bunların nasıl giderilebileceğine yönelik görüş ve düşüncelerini sordu.

HAYVAN REFAH YASASINDAKİ EKSİKLİKLER NELERDİR?

Curcioğlu, Hayvan Refahı Yasası’nın neden hala iyileştirilmediğine verebilecek bir cevabının ne yazık ki olmadığını üzülerek ifade ederek, elle tutulur mantık çerçevesinde bir sebebin taraflarına sunulmadığı gibi hiçbir şekilde de yasa tasarısını iyileştirebilmeleri adına kendileriyle görüşülmediğini vurguladı.

“Sanırım üzücü de olsa cevap bu olabilir. Devletin de sorumluluğunda olan canlarımız için devletten hiçbir destek almadan çabalıyoruz ama ‘ciddiye alınmıyoruz’” diyen Curcioğlu, yasadaki en büyük eksikliğin hayvanların yasada ‘mal’ olarak geçmesi olduğunun altını çizdi.

Curcioğlu, “Bu çocuklar ‘mal’ değil ‘can’dır” diyerek, ilk önce bu algının değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İnsanlar kadar hayvanların da yaşam hakkı olduğunu, nefes aldıklarını, bir ruha ve bedene sahip olduklarını belirten Curcioğlu, insanlara karşı işlenen suçlarda yaptırım ne ise hayvanlara yapılanlarda da aynısının uygulanması gerektiğini söyledi.

CAYDIRICI CEZALAR NEDEN HALA YASADA YER ALMIYOR?

Curcioğlu, sorduğumuz soruya cevaben bir önceki soruda da belirttiği gibi aslında can dostlarımızın yasada ‘mal’ değil ‘can’ olarak geçmesinin şart olduğunu yineleyerek, ancak bu şekilde olduğu zaman caydırıcı cezaların da yerini bulacağını ifade etti.

ÜLKEMİZDE HAYVANLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR NE DÜZEYDEDİR?

Son yıllarda hayvanlara karşı şiddetin arttığını üzülerek ifade eden Curcioğlu, hayvanlara karşı şiddetin son 3 yılda daha da artış gösterdiğini kaydetti ve şunu söyledi:

“Zehirleme, silahla vurma, sopayla dövme ve cinsel taciz malesef can dostlarımızın yakasını bir türlü bırakmamaktadır.”

ÜLKEMİZDE SON YILLARDA HAYVANA KARŞI ŞİDDETİN ARTMASINDAKİ SEBEP NEDİR?

Curcioğlu, son yıllarda hayvana karşı şiddetin artmasının sebebinin hayvanlara hayatını adayan insanların yani anlamasının pek mümkün olmamakla beraber bunun tamamen bir davranış, psikoloji bozukluğu olduğunu belirterek, normal davranıp, düşünebilen, kendini bilen aklı selim bir kişinin savunmasız canlara karşı böyle bir davranış sergilemediğine değindi.

SOKAKTAKİ HAYVANLARIN KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE ÇOĞALMASI BUNA BİR ETKEN Mİ?

Sokaktaki hayvanların kontrolsüz çoğalmasının şiddetteki artışta bir etken olmadığını söyleyen Curcioğlu, tamamen ruh sağlığıyla alakalı olduğunu düşündüğünü belirtti.

Curcioğlu, bu durumun insanın içine ektiği öfke ile bağdaşan bir durum olduğunu vurgulayarak, “Kalbimize merhamet ekersek, onu sularız. Kontrolsüzce öfke ve nefreti barındırırsak, sonuç farklılaşıyor.”

ÜLKEMİZDE YEREL YÖNETİMLERİN HAYVANLAR İÇİN BİR POLİTİKASI VAR MI? VİZYONU NEDİR?

Curcioğlu, devletten gördükleri bir destek olmadığını üzülerek ifade ederek, tedavi, yuvalandırma, besleme ve kısırlaştırma işlemlerinin hepsini kendi imkanlarıyla ve gelen bağışlar doğrultusunda yapabildiklerini söyledi.

Hayvanlara karşı duyarlılığın artacağı günleri ve devletin kendilerini fark edip, önemseyeceği anı beklediklerine değinen Curcioğlu, şunları söyledi: “Aslında maddi, manevi destekten ziyade şu an bizim tek istediğimiz ve tek beklediğimiz yasadır. Bizi yasa için fark etsinler yeter.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu