KıbrısManşetSiyasetSpor

Özerklik edebiyatı

Siyasetin arka bahçesinde anca nane/kereviz özerki yetişir. Yaşayabilir finansal yapısı olmayan, sürekli devletten beslenen, itilip-kakılan gariban bir federasyonun başkanı ve yönetimi n’apsın? Aha açıklandı gene çerez paraları

12 Eylül 1980 Cuma günü… 80 Askeri Darbesi… Hani şu cebir ve kuvvet kullanarak rejimi değiştirme haltı… Ailecek Konya’da bir oteldeydik. Peder Bey o günün sabahı bisikletçilerin peşinde koştururken, biz de Rahmetli Mücahid Erbakan’ın o meşhur Kudüs Yürüyüşü’nü perde arasında izliyorduk tam siper bir hâlde.

Nihayetinde de mâlum marş marşlı bir Kenan Evren Darbesi ve “Bir Sağ’dan, bir Sol’dan asın. Olmazsa yaşını büyütüp asın” deyişleri cehennem mekân. Sonrasında da yıllar boyunca sürecek olan atanmışların seçilmişleri yönetme zamanı başlamıştı. Daha sonrasında da Amerika Sam Amca destekli 1983’lü vitrin demokrasisi merkezli genel seçimleri yaşadık.

O seçimlede Özal seçimleri kazanmış, ‘hükümet’ olmuş ama yine de ‘iktidar’ olamamıştı. Neden mi? 1983-1987 dönemini yaşayanlar bilir. ‘Devlet protokolünde en başta darbeyi yapan 5 orgeneral vardı. Arkasından da altıncı sırada TBMM Başkanı. Başbakan ise yedinci sırada. Haa, eşli protokolde de Başbakan tee 14’ncü sırada. Makam araçlarını bile park etmeye yer bulamayan Bakanları saymıyorum bile’ filân hâtıratlarımız var bizim.

İşte, durum aynen böyleydi. Seçilmişler güya(!) iktidar ama atanmışlar asıl iktidar, tıpkı ülke sporumuzdaki gibi. Neymiş? Yasaya göre en az beş kulübü olan spor federasyonu özerkmiş. “Ma ne özerki, neyin özerki, zaten Özerk sadece çocukluk arkadaşımın ismi” derim hep, Cem Özerk iyi saatte olsun.

Siyasetin arka bahçesinde anca nane/kereviz özerki yetişir. Yaşayabilir finansal yapısı olmayan, sürekli devletten beslenen, itilip-kakılan gariban bir federasyonun başkanı ve yönetimi n’apsın? Aha açıklandı gene çerez paraları.

Anca hakem parasına yeter. Ötesi mi? Ötesi Özerklik Edebiyatı. Parti rozetine göre bir paylaşım ama büyük resimde yandaşlar bile hüsran kıvamında! Sporda da federasyonların ‘iktidar/muktedir’ olabilmesi ise daha 40 fırın ekmek moduyla sızlanmaları gerekir mi? Her türlü. Sonuç mu? Onlarca federasyonumuz var ki özerk(miş). Biz ‘bu filmi’ o kadar çok seyrettik ki. Bu konuda bir ‘devrim’ de bize yakışır, anca kargalar beyaz olursa veya rüyamızda.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu