EkonomiGenelKıbrısManşet

Pahalı elektriğin nedeni kötü yönetim

“Kamuoyunun Enerji Politikalarına İlişkin Görüşleri ve Kıb-Tek Algısı” araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı

DEVRİM DEMİR

“Kamuoyunun Enerji Politikalarına İlişkin Görüşleri ve Kıb-Tek Algısı” araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı

El-Sen’in Metron şirketine yaptırdığı araştırmaya göre her 10 kişiden sadece 1’i fiyatları normal buluyor

“KKTC’yi elektrik sorunu olan bir ülke” olarak gören halkın 3’te 2’sine göre hükümet enerjide başarısız

YÖNETİM BAŞARISIZ

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) tarafından yaptırılan “Kamuoyunun Enerji Politikalarına İlişkin Görüşleri ve Kıb-Tek Algısı” araştırması sonuçlarına göre halk, kurum yönetimini başarısız buluyor. Metron Araştırma Kurumu’nun ülke genelinde 550 kişiyle yüz yüze görüşme yoluyla yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar dikkati çekti. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğuna göre, “elektriğin pahalı olmasının birincil nedeni “kötü yönetim”. Her 10 kişiden sadece 1’i (%11) fiyatları elektrik fiyatlarını “normal” görürken, “fiyatlar yüksek” diyenler %88’i buluyor. Araştırma sonuçları dün Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

ÇARPICI SONUÇ ELEKTRİK ÜCRETİ

Basın toplantısında Metron Araştırma Kurumu Direktörü Gürdal Hüdaoğlu araştırma sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Araştırmaya katılanlara göre elektriğin pahalı olmasının en büyük nedeni “kötü yönetim” ve vatandaşların %45’i bu şekilde düşünüyor. Pahalılığın “dövizden artıştan” kaynaklandığını belirtenlerin oranı %21, “gerekli yatırımların yapılmamasından” kaynaklandığını ifade edenlerin oranı %16 düzeyinde saptandı. Ülkemizde elektrik fiyatlarını “normal” görenlerin oranı %11 olarak saptanırken, “fiyatlar yüksek” diyenlerin oranı %88’i buldu. Ayrıca, pahalılıkla “yolsuzluk” arasında ilişki kuran %14’lük bir kesimin mevcudiyeti de dikkati çekiyor.

ÖZELLEŞTİRMEYE DESTEK ÇOK AZ

Araştırmaya katılanların %78’i ihalesiz yakıt alımına karşı olduğunu belirtirken, üretim kapasitesinin artırılması için devletin yatırım yapmasını ve yeni santraller kurulmasını destekleyenlerin oranı %94’ü buldu. Kıb-Tek’in geleceği için atılması gereken adım konusundaki görüşleri sorulan katılımcıların %42’si “en iyisi özerkleştirme”, %23’ü “mevcut durumun devamı”, %22 “özelleştirme” yanıtını verdi. Katılımcıların yaklaşık %55’i net olarak özelleştirmeye karşı olduğunu ifade etti.

TUĞCU: AKSA SIRTIMIZDA KAMBUR

El-Sen Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, yönetim olarak en büyük gailelerinin, toplumun öz varlığı olan Kıb-Tek’in geleceği olduğunu söyledi. Kıb-Tek’in; üretim kapasitesi dolaylı olarak küçültülerek, özel sermayeye bağımlı hale getirildiğini kaydeden Tuğcu, AKSA’nın sırtlarına kambur olduğunu ifade etti. Tuğcu, “Kıb-Tek ne yazık ki siyasetin iki dudağı arasına hapsedildi. Atamalarla yönetilen kurum toplumun çıkarlarına değil, politikacıların kendi siyasi çıkarlarına hizmet eder hale geldi” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu