EkonomiGenelKıbrısManşet

“Pahalılığın kaynağı hayvan üreticileri”

Süt ürünü üreticileri; isteklerini ve eylemlerini desteklemedikleri hayvan üreticilerinin karşısında yer aldı

Süt ürünü üreticileri; isteklerini ve eylemlerini desteklemedikleri hayvan üreticilerinin karşısında yer aldı

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Erden, pahalı süt ürünlerinin kaynağı olarak hayvancıları işaret etti

Eylemlere “vandalizm” diyen Erden’e göre, hayvancı eyleminin arkasında “itibar kaybetmiş sendikalar ve CTP” var

2 ÖRGÜT KARŞI KARŞIYA

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mahmut Erden, beş gündür devam eden Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’nin eylemini; siyasete bağlayarak, sert dille eleştirdi. Vandalizmden de söz eden Erden, sosyal medya hesabından yaptığı birden çok paylaşımda, hayvan üreticilerini de “pahalılığın” merkezine oturttu. Mahmut Erden, “Birlik Başkanı” olarak basına yaptığı açıklamalarda da bu iddialarını defalarca dile yinleyerek, “üretimin hammaddesini sağlayan örgütle, hammaddeyi işleyen örgütü” karşı karşıya getirdi. Erden ayrıca, sosyal medya paylaşımlarının birinde “Bu eylem hak arama eylemi değildir. Bazı itibar kaybetmiş sendikalarla desteklenen, CTP’nin siyasi eylemidir” iddiasında bulundu.

POLONYA PEYNİRİ

Mahmut Erden, Suudi Arabistan’da çektiğini belirttiği bazı fotoğraflar paylaşarak, şöyle dedi: “Market raflarında Avrupa’dan giden hellimler, KKTC’den giden hellimlerin yarı fiyatına satılıyor. Biz ucuz mal satalım derdinde değiliz, biz artık hem dış hem iç piyasada rekabet gücümüzü tamamen kaybettik bunun derdindeyiz. Bunun sebebi, dünyada çiğ süt fiyatları düşerken KKTC’de litre fiyatının 40 centlerden 60 centlere çıkmış olmasıdır. Hayvancılar, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayacak şekilde teşvik ve destek almalarına rağmen, halk dünyanın en pahalı sütünü, en pahalı etini alıyor. Hiçbir haklı makul gerekçeleri olmamasına rağmen, eylem yapıyorlar, yakıp yıkıyorlar. Bize göre yapılan vandalizmin hiçbir haklı ve makul gerekçesi yoktur.”

HELLİM VE ÇAKMA HELLİM

SÜİB Başkanı Erden’in, “tescilli hellimle” AB fonlarıyla finanse edilen sert peyniri karıştırdığını savunan bir üretici ise cevabında: “Bu arkadaş kendi ürününü ne olarak isimlendirir bilmiyoruz ama biz sütü verirken, coğrafi tescil alan hellimin üretilmesi için veriyoruz. Polonyalılar gibi tavada kızartılan peynir de üretip çok ucuza satabilir. Ama hellim üretecekseniz bunun kuralları var ve fiyatını öve öve bitiremediğiniz, AB’nin olukla para akıttığı yüksek fon destekli ‘çakma hellimden’ pahalı olur. Ayrıca, ‘hellimi daha ucuza satmak gerekçesiyle devletten dolar olarak aldığınız ihracat fon desteğinden’ de bahsediniz. Kilo başına kaç dolar teşvik alıyorsunuz? Rekabet edebilme adına verilen dolarlara rağmen neden hellim bu kadar pahalıya satılıyor? Bir zahmet bu konularda da kamuoyuna bilgi veriniz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu