DünyaEkonomiGenelManşet

Para piyasalarında “Dolar halâ kral”

Avrupa’daki resesyon endişeleri Euro'yu, İngiltere’deki siyasi kriz ile geçim krizi sterlini vuruyor

Avrupa’daki resesyon endişeleri Euro’yu, İngiltere’deki siyasi kriz ile geçim krizi sterlini vuruyor

Foreks piyasalarında Euro ve sterlinin işi zor

TL kayıplarda başı çekerken, gelişen ülke paralarında bu yıl dolar karşısında değeri artan yok

RESESYON ENDİŞELERİ GİDEREK ARTIYOR

Dolar endeksi 20 yılın zirvesinden uzaklaşmazken, küresel para birimi piyasalarında doların hakimiyeti sürüyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları, ABD Merkez Bankası’nın son toplantı tutanaklarındaki şahin tutumu ve başta Euro Bölgesi olmak üzere küresel ekonomiye yönelik resesyon endişeleri, foreks piyasalarında sert hareketler getiriyor. Resesyon endişeleri Euro’yu, İngiltere’deki siyasi kriz ve geçim sıkıntısı sterlini vuruyor.

STERLİN SALLANIYOR

Muhafazakar Parti’den 30’u bakan ve bakan yardımcısı, 50’den fazla milletvekilinin “artık Johnson yönetiminde çalışmak istemedikleri” gerekçesiyle istifa etmesi, Boris Johnson’ı parti başkanlığından ederken, sterlin de diplere doğru düşüşe geçti. İngiltere Merkez Bankası faiz artışlarına başlamasına rağmen, sterlin, dolar karşısında hem Brexit’ten hem de geçen yıldan bu yana değer kaybediyor. Sterlin Euro karşısında yükselişte ancak ekonomi zayıf büyüme, akut bir işgücü darboğazı ve 40 yılın zirvesinde bir enflasyonla işi zor. BoE bu fırtına içinde sıkılaşmada vites düşürebilir. Bu da sterlinde yeni düşüşler getirir.

EURO’DA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Rus doğalgazına bağımlılığın Almanya gibi birçok ekonomide resesyonu getirebileceği endişeleri sürerken, Euro/dolar paritesi de 20 yılın dip seviyelerini test etmeyi sürdürüyor. Analistlere göre, “Euro serbest düşüşte ve ECB’den herhangi bir yetkiliden açıklama yok. Sanki bir sığınakta kilitli kalmış gibiler. Temmuz’da 50 bps artış yapmaları gerekiyor. Ancak Lagarde’ın ‘orantılı bir artışa’ ilişkin açıklamaları piyasalarda 25 bps bir artış beklentisini destekliyor.” ECB’nin faizi sıfır düzeyine getirmesini savunanlara göre, Euro’daki zayıflık sürecek.

DOLAR HALA GÜVENLİ LİMAN

Kriz anlarında güvenli liman olarak görülen dolarda güçlü seyir resesyon endişeleriyle daha da güçlendi. Fed’in tutanaklarında daha da şahin bir tutum gelmesi, doların güçlü seyrini koruyacağına işaret ve “dolar kral” görüşlerini destekler nitelikte. Dolar, hem G10 paralarının büyük bir kısmı karşısında, hem de gelişen ülke paraları karşısında 20 yılın zirvelerinde geziyor. Dolar endeksi önce Fed’in sıkılaşma döngüsü, sonrasında Ukrayna Savaşı’yla son 6 ayda istikrarlı bir şekilde yükseliyor.

KAYBEDENLERİN KRALI TÜRK LİRASI

Gelişen ülke paralarında Rus rublesi ve Brezilya reali dışında dolar karşısında bu yıl değer kazanan para birimi yok. Hong Kong dolarından, Macar forintine, Malezya ringitinden, Hindistan rupisine, Türk Lirası’nın da aralarında olduğu gelişen ülke paraları Fed’in sıkılaşmaya başladığı 2022 yılında dolar karşısında değer kaybetti. Türk Lirası, %30’un üzerinde değer kaybederek dolardaki güçlü seyrin en çok vurduğu para birimi oldu. Diğer gelişen piyasa paraları %8 ile %22 arasında değişen oranlarda değer kaybetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu