ManşetSağlıkToplumYaşam

Parasomnia

Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler

Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir. Bu kişiler uyandıkları halde bedenlerini hareket ettirmekte zorluk çekerler.

Parasomnia, sadece 5-7 yaş aralığındaki çocuklarda değil bebeklerde ve yetişkinlerde de görülebilmektedir. Bebeklerde uyku terörü sorunu yaşandığında bebek ağlayabilir, çığlık atabilir ve kalp atışı hızlanabilir. Uyku terörü yaşayan bebeklerin anneleri onlar için endişelenir ve susmaları için her yöntemi denemeye çalışırlar fakat etkili olmaz. Anneler için bu süreç oldukça zor ve zahmetli olmaktadır.

Uyku terörü yaşayan bebekler için bazı durumlar vardır ve bunlar uygulandığında atakların önlenmesi sağlanabilir. Bebeklerde uyku terörünü önlemek için; yatıştırıcı bir gece rutini oluşturmak, bebeği her gece aynı saatte yatırmak ve bebekle aynı odada uyumak gibi uygulamalar yapılabilir. Yetişkinlerde uyku terörü çocuklarda görüldüğü kadar sık meydana gelmez fakat yaşayanlar da bir hayli mevcuttur. Yetişkinlerde meydana geldiğinde bu olay genellikle ruhsal travma ve psikolojik bozukluklara dayanmaktadır. Bu gibi kişiler saldırgan, kendini yaralama eğilimi gösterirler ve hafıza kaybı yaşarlar. Parasomnia oluşumunun altında bazı etmenler yer almaktadır.

Uyku terörü kişinin uyku esnasında korku ile uyanması ve sonrasında hiçbir şey hatırlamamasıdır. Uyku terörü durumunu ortaya çıkaran sebepler şunlardır: Stres ,fiziksel yorgunluk, uyku düzeni bozukluğu, alkol alım, aşırı uykusuz kalmak ,bazı antidepresan ve uyarıcı ilaçların kullanımı Uyku terörü sorununun tanısının konulabilmesi için epilepsi hastalığı olup olmadığının ayrımı yapılmalıdır. Bu ayrımın yapılması için kişiye uyku testi yapılmalıdır. Uyku testi için kişi bir gece uyku laboratuvarında uyutulur ve tüm değerleri uyku esnasında kaydedilir. Tüm gece kaydedilen değerler ertesi gün alanında uzman doktor tarafından değerlendirilir ve sebep olan etken ortaya konulmaktadır.

Sonuçların incelenmesinin ardından sebep olan durumlar epilepsi hastalığını işaret etmiyorsa uyku terörü teşhisi koyulmaktadır. Parasomnia genellikle çocukluk döneminde daha sık görülür ve yaş arttıkça görülme sıklığı da azalır. Bu nedenle çocukluk döneminde nadir görülen ataklar için bir tedavi gerekli değildir. Ancak gece terörü çocukluk döneminde çok sık görülüyorsa veya yetişkinlik döneminde de görülmeye devam ediyorsa o zaman uzman bir terapistten yardım almak gerekmektedir.

Gece terörü, gün içerisinde yaşanan sorunlar, bireylerin psikolojik problemleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle gece terörü ataklarının yaşanmasının altındaki nedenin araştırılması ve ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gece terörü, diğer psikolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkıyorsa, bu hastalıkların belirlenip psikoterapist tarafından belirlenen çeşitli terapilerle tedavi edilmesi gece terörünün ortada kaldırılmasında etkili olacaktır.

Parasomnia atakları her zaman benzer saatlerde görülüyorsa, bireylerin ataktan önce uyandırılması, atağın önlenmesinde faydalı olacaktır. Ancak bireylerin atak sırasında uyandırılması tavsiye edilmez. Bununla birlikte gece terörü atakları yaşayan kişilerin gündüz uykusuna yatmaları da atakların önlenmesi için uygulanan yöntemlerden biridir.Ancak gündüz uykusu gece uykusunun verimliliğini düşüreceği için yetişkinler için tercih edilen bir uygulama

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu