DünyaKıbrısManşet

Petrol piyasalarında ‘OPEC-Biden gerginliği’

Petrol fiyatları, OPEC+’in giderek artan üretim artırma baskısına karşı direnebileceğine dair beklentiler ve Çin’deki petrol rezervlerinin kullanılmasıyla düştü.

Petrol fiyatları, OPEC+’in giderek artan üretim artırma baskısına karşı direnebileceğine dair beklentiler ve Çin’deki petrol rezervlerinin kullanılmasıyla düştü.

ABD Başkanı Joe Biden, Roma’daki G20 liderler zirvesinde üretimi yönetmek için gerekli tedbirleri almadıkları konusunda Suudi Arabistan ve Rusya’yı eleştirdi.

Bloomberg’in haberine göre İtalya’nın başkenti Roma’da kıdemli bir ABD’li yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada ABD’nin mevcut arz darboğazına ilişkin üretimin artması için OPEC+ ülkelerine nasıl baskı yapılacağı konusunda diğer enerji tüketen ülkelerle görüşmeler yaptığını söyledi.

Yetkili, ilgili ülkelerin aralarında Rusya’nın da olduğu 23 petrol üreticisi ülkenin adım atmaması konusunda nasıl karşılık verileceğini tartıştıklarını da söyledi. Bununla birlikte gazetecilere konuşan yetkili masada hangi karşılıkların olduğuna ilişkin detay vermedi.

Öte yandan, Suudilerin petrol şirketi Aramco’nun 3. çeyrek kârı yükselen petrol fiyatları ve artan üretimin etkisiyle bir önceki yıla kıyasla hızlı bir yükseliş kaydetti.

Şirketin 3. çeyrek kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 158 artış kaydetti. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 44,2 milyar riyal (11,8 milyar dolar) kâr açıklayan şirket bu yılın 3. çeyreğinde 114,1 milyar riyal (30,4 milyar dolar) kâr yazdı.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,4 yükselişle varil başına 83,39 dolara çıktı.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,5 düşüşle varil başına 83,15 dolar civarında bulunuyor.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu