DünyaEkonomiGenelManşet

Petrolde gözler OPEC+ toplantısında

Petrol Ukrayna krizi nedeniyle yaşanan jeopolitik endişeler ve Teksas’da yaşanan dondurucu havanın üretime zarar verme ihtimali nedeniyle yükselişini sürdürdü

Petrol yükselişini 88 doların üzerine taşırken yatırımcılar ABD’de yaşanan dondurucu hava dalgasını ve bu hafta yapılacak OPEC+ toplantısını takip ediyor.

Batı Teksas Petrolü yılın ilk ayında yüzde 17 artarak 7 yılın zirvesine yükseldi. Ham petrolün yükselişi sıkılaşan küresel piyasa ve Ukrayna sınırına binlerce asker yığan Rusya kaynaklı doğan jeopolitik endişelerle desteklenmeye devam ediyor. Moskova ise bir işgal planladığını reddediyor.

Çarşamba günü aylık toplantısını yapacak olan OPEC+’nın ise Mart ayı için 400 bin varillik bir üretim artışı kararı alması bekleniyor fakat birlik geçtiğimiz ay aldığı artış kararlarında belirlediği rakamlara tam olarak ulaşamamıştı. Goldman Sachs birliğin daha fazla arz sağlayarak sürpriz yapabileceği konusunda uyarsa da beklentilerinin yukarı yönlü kalmaya devam ettiğini belirtti.

“Petrol piyasaları, yatırımcıların OPEC+ toplantısı öncesi temkinli davranmak istemesi nedeniyle sakin seyrediyor” diyen Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes birliğin büyük ihtimalle 400 bin varillik yeni bir artış kararı alacağını belirterek, “Ne var ki üreticilerin daha önce yaşadıkları zorlukları göz önünde bulunduran piyasalar birliğin bu kararını gerçekleştirme kapasitesini görmek konusunda hevesliler” değerlendirmesinde bulundu.

ABD tarafında Teksas’ta yaşanan kutup soğukları petrol ve doğalgaz üretim alanlarının donmasına sebep olarak yeni bir arz şoku yaşanmasına neden olabilir.

Bununla birlikte birçok yatırımcının sabırsızlıkla beklediği verilerden biri de Exxon’un yarın açıklayacağı gelir rakamları olacak. Bu veri şirketin harcamalarındaki disiplinini koruduğunu göstermesi açısından önemli olacak. Petrol devlerinin yeşi enerji geçişine odaklanması ve jeopolitik riskler nedeniyle petrol piyasalarının sıkılaşmaya devam edeceği öngörülüyor.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,4 artarak 88,46 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,4 artarak 89,57 dolara yükseldi.

(M.H) EUROPE PİYASASINDA % 0.4 ARTARAK 89,57 DOLARA YÜKSELDİ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu