EkonomiKıbrısManşet

Piyasalarda sıkıntı var!

Türkiye’deki seçimlerin ertesinde borsa değer kayıplarıyla açıldı, TL’de dalgalı seyir sürüyor.

Türkiye’deki seçimlerin ertesinde borsa değer kayıplarıyla açıldı, TL’de dalgalı seyir sürüyor.

KREDİ İFLAS RİSK PRİMİ ARTTI
‘Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından Borsa İstanbul güne sıkıntılı başlangıç yaparken, Türk Lirası’nın sert dalgalı seyrinin devam ettiği görüldü. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağının belirginleşmesinin ardından dövizler, Türk Lirası karşısında yükselişe geçerken, ülkenin borçlanma maliyetleri için önemli bir gösterge olan CDS risk primi (kredi iflas risk primi) arttı. S&P Global Market Intelligence’a göre Türkiye’nin CDS risk primi 105 baz puan sıçrayarak 597 baz puana kadar çıkarak Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

BORSA İSTANBUL DEVRE KESTİ
Borsa İstanbul da seçimler sonrası haftaya sert düşüşle başladı. BİST-100 temel endeksi açılışta %6’nın üzerinde geriledi. Kayıpların %5’i geçmesi nedeniyle endeks bazında devre kesildi. Borsa yönetimi “Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiş, işlemler geçici olarak durdurulmuştur” açıklaması yaptı. Reuters yaptığı yorumda, “Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını ve geleneksel ekonomi politikalara dönüşü ümit eden yatırımcılar için bu sonuçlar büyük hayal kırıklığına yol açtı” ifadelerini kullandı.

TL DALGALI SEYİRDE
Seçimler öncesindeki son işgününde TL’de görülen ağır kayıpların etkisi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması, TL’de sert dalgalı seyrin sürmesinde en önemli etkenler oldu. TL’deki ağır kayıplar sonrası geri çekilen dövizler, dün güne yükselişle başladı. Dolar TL karşısında %0.55; Euro %0.82; sterlin de %0.98 yükseldi. KKTC piyasasında saat 15.00’te dolar 21 TL’den; Euro 22.80 TL’den, sterlin ise 26.20 TL’den satılıyordu. Kapalıçarşı’da dolar kurunun ise 22 liranın üzerinde olduğu görüldü.

KURLAR NEDEN UÇMUŞTU?
Türkiye’de uzmanlara göre geçtiğimiz Cuma günü TL’deki ağır kayıplar, “faizin düşük kalabilmesi için kura yapılan baskıdan” kaynaklanıyordu. Uzmanlar, “TC Merkez Bankası, bankaların döviz satışını sürekli kısıtlıyor. Döviz ihtiyacı olanlar, ihtiyaç için serbest piyasadan almaya yöneliyor. İlk bakışta karaborsa gibi görünen bu farklı piyasa aslında gerçek piyasa kurunun oluştuğu yer. Piyasaya müdahale edildiğinde bu tür görünümlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır” dediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu