KıbrısManşet

“Piyasanın yerli üretime haysiyeti yok”

Geçitköy’de bulunan Wine Master North Cyprus Company kapılarını turistlere açmak için hazırlanırken, tesisin yanına yapılan hurdalık ülke turizmine büyük darbe vurdu.

Zeynep Uyar

Yıllarca İngiltere ve başka dünya ülkelerinde şarap üretimi yapan direktörü Mustafa Seyfi 2000 yılında Kıbrıs’a gelip Geçitköy’de bulunan Wine Master North Cyprus Company şarap üretim fabrikasını kurdu.

Fabrika, ürettiği ilk yerli içki olan Chateau St. Hilarion şarabı ile dünyaca ünlü gurmelerden tam not aldı.

Seyfi, tesis içerisine çeşitli içki makinaları koyup yerli zivaniya, cin, konyak ve viski yapımına devam ederken tesisin yanına kurulan hurdalık Seyfi’nin üretimine engel olmuş durumda.

“BİZİ DESTEKLEYECEK BİR DEVLET BULAMADIM”

Mustafa Seyfi 2000 yılında İngiltere’den ülkesi Kıbrıs’a yatırım amaçlı döndüğünü ve üreteceği yerli içkiler ile Kıbrıs’ın uluslararası arenada tanınmasını hedeflediğini belirtti. Seyfi ülkesinde döndüğünde yaşadıklarını GIYNIK mikrofonlarına anlattı.

Dünyaca ünlü gurmeleri, şarap bilgelerini ve ustaları Kuzey Kıbrıs’a getirip toprak analizi ve hangi cins üzümün daha iyi yetişeceği konusunda çalışma yapılması gerektiği konusunda veri analizi yaptığını belirten Seyfi, “Ben sistemli bir ülkeden geldim burada da aynı şey olacak düşüncesi ile. Amacım kendi ülkeme katkı koymaktı. Bizler iş insanıyız iyi gün kötü gün ile mücadele ederiz ama bizi destekleyecek bir devlet bulamadık” dedi.

“TURİST GELDİĞİNDE YERLİ İÇKİ TATMAK İSTER”

Seyfi, ülkeye gelen turistlerin yerli içki tatmak ve onu satın almak istediklerini belirtti. Tesisi üretim için kurduğunu belirten Seyfi, turistlerin tadım yapacağını bir alanı oluşturmak üzereyken, hurdalığın oraya kurulmasının bunu engellediğini belirtti.

Gittiği ve yaşadığı ülkelerde yerli içkinin üretilmemesinin büyük bir utanç kaynağı olduğunu kaydeden Seyfi, “Bizim buradaki piyasanın yerli üretime hiç haysiyeti olmadığını gördüm ve çok üzüldüm. Burası benim için büyük hayal kırıklığı oldu.” dedi.

Seyfi, hurdalığın altının boş toprakla doldurulduğunu ve yağışların yoğun olduğu zamanda tesisi sel bastığını söyledi.

Görsellik açısından da kirlilik arz eden hurdalığın, yaptığımı milyon liralık yatırımı yok ettiğini belirten Seyfi, belediye ile temaslarının sürdüğünü fakat henüz çözüm olmadığını belirtti.

Hurdalıktaki toz, toprak ve kirlilik nedeni ile tesisin kapı-pencerelerini bile açamadıklarını kaydeden Seyfi, konu ile alakalı gerekli makamların bir an önce çalışma yapmasını istedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu