KıbrısManşet

Rabia Özcömert: Bize yapamazsın dediler şimdi 500 kadınız

ZAYDER’in kadın atölyeleri ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Özcömert,  3-4 kadınla birlikte kurmaya karar verdikleri derneğin kuruluş aşamasında zorluklardan geçtiğini ancak bir kadın olarak yılmadıklarını da sözlerine ekledi

Zeytin Ağacı Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Rabia Özcömert GIYNIK Web TV’nin konuğu oldu.   ZAYDER’in kadın atölyeleri ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Özcömert,  3-4 kadınla birlikte kurmaya karar verdikleri derneğin kuruluş aşamasında zorluklardan geçtiğini ancak bir kadın olarak yılmadıklarını da sözlerine ekledi. Diğer yandan bugüne kadar toplamda 16 bin kişiye ulaştıklarını da ifade eden Özcömert, “Omuz omuza verdiğimizde yıkamayacağımız hiçbir şey yok” dedi.

EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ACI TABLOLAR HALİNDE ALDIK

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadının ev içi yaşamına değinen Özcömert, “Evde gerçekten hummalı bir çalışma var. Kadını 3’e 4’e bölüyoruz. Bir kadın yemek, çocuk bakımı, temizliği ücretsiz yapıyor.  Sizi doğruyor, yetiştiriyor bunları da varsayarsanız gizli bir iş gücüdür. Biz bunları gönüllü yaptık ama karşılığını acı tablolar halinde aldık.  Yasaları bizlere göre düzenlemeliler. Sosyal adalet sistemin aynı çarkta dönüyoruz. Bizler birilerinin eşi, kızı, kardeşiyiz.  Bizler bu toplumun parçalarıyız bizi sahiplenmeleri gerekiyor” dedi.

KADINLAR ÜRETEREK, KİMSEYE MUHTAÇ OLMADAN AYAKTA KALACAKLAR

Derneğin kuruluş aşamasından itibaren kadın olarak karşılaştıkları güçlüklere de yer veren Özcömert, “Bu derneğin kuruluşunda 3-4 kadındık şimdi 500 kadın olduk.  Omuz omuza verdiğimizde yıkamayacağımız hiçbir engel yok.  Kadınlar üreterek, kimseye muhtaç olmadan ayakta kalacaklar.  Bizim amacımız ihtiyaçlı kadın bırakmak değil, üretebilen kadın bırakmak.  Biz o kadar güzel bir çember oluşturduk ki, kadınların ürettiği maskeleri engelli çocuklar paketliyor.  Bu kadınların haykırışı bugündür. Bize yapamazsın, iki çocuğunuz var gidin maaşlı işte çalışın dediler evraklarımızı devlet dairlerinde kaybettiler. Yakılan birçok projemiz oldu. Bunlar bizi hiçbir zaman yıldırmadı, kamçıladı” ifadelerini kullandı ve “Biz sosyal devletin sosyal devlet olduğunu anlayana kadar direneceğiz” dedi.

50 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN YÜREĞİNE DOKUNDUK

50 bin yakın insanın yüreğine dokunduk diyen Özcömert, “Bugüne kadar 16 bin aileye ulaştık. Aile nüfusunu 3 kişiden sayarsak biz bu adada 50 binin üzerinde kişinin kalbine dokunduk. Biz bunları ne ticari ne de mesleki bir hırs için yaptık. Biz bunu bu toplumda kulağını fare kemiren, yatağı olmayan çocuklar için yaptık, biz bunu şiddet gören anneler için yaptık, daha çocuk çağında tüm kötün tecavüzüne uğrayıp üvey kardeşinden hamile kalmış bir kız için yaptık. Kimsesizlerin sesi olmak için yaptık.  Bir evin içinde annelik vasfımız dışında topluma önder olabilecek kadın vasfımızın bilincindeyiz. Bunları söyleyen insanlar, bizim etrafımızda çok güzel kahve, çay içip muhabbet edebiliyorlar ama gün gelir devran döner biz politika bilmeyiz ama politik davranmayı biliriz.  Gün gelecek bunların hesabı tek tek sorulacak. Bu küçücük adada o kadar kolay ki insanları eğitmek, ekmek kazanacak duruma getirmek” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu