DünyaManşet

Roma’da 16. yüzyıldan kalma Villa Aurora açık artırmada

Eve biçilen değerin büyük kısmı, Caravaggio tarafından yapılan tavan resminden kaynaklanıyor

Eve biçilen değerin büyük kısmı, Caravaggio tarafından yapılan tavan resminden kaynaklanıyor

NİSAN’DA %20 İNDİRİMLE YENİDEN SATIŞTA… İtalya’da “asrın müzayedesi” olarak adlandırılan açık artırmada yaklaşık yarım milyar Euro’luk villaya alıcı çıkmadı. Açık artırma Nisan’da %20 indirimle yinelenecek. Roma’da 16. yüzyılda inşa edilen Villa Aurora’ya 471 milyon Euro değer biçiliyor. Açık artırmanın minimum açılış fiyatı 353 milyon Euro olarak belirlenmişti. Villa Aurora’nın satışı tamamlanırsa dünyanın en pahalı evlerinden biri olacağı belirtiliyor. Villa Aurora’nın ünlü konukları listesi Galileo Galilei’den Goethe’ye, Çaykovski’den Madonna’ya kadar uzuyor.

CARAVAGGIO’NUN TEK DUVAR RESMİ… Villa Aurora’nın değerinin büyük kısmı, Michelangelo Merisi Caravaggio tarafından yapılan tavan resminden kaynaklanıyor. Caravaggio’nun 1597’de yaptığı yağlı boya duvar resmine 310 milyon Euro değer biçiliyor. Roma mitolojisindeki Jüpiter, Neptün ve Plüton tanrılarını betimleyen eser, Caravaggio’nun bilinen tek duvar resmi. Villa, bir zamanlar Antik Roma lideri Jül Sezar’a ait olan arazide yer alıyor. Bahçesindeki heykelerden birinin de Michelangelo’ya ait olduğu tahmin ediliyor. Villa ismini Barok ressam Guercino’nun yaptığı Aurora tanrıçası freskinden alıyor. Villa ayrıca, Vatikan’daki San Pietro Bazilikası cephesini tasarlayan mimar Carlo Maderno’ya ait merdivenlere de ev sahipliği yapıyor.

‘DEVLET SATIN ALSIN’ ÇAĞRISI… Aristokrasiden gelen Ludovisi ailesine ait villa, miras kavgası nedeniyle açık artırmaya çıkarıldı. Villanın son sahibi “Prens” Nicolo Boncompagni Ludovisi’nin 2018’de hayatını kaybetmesinin ardından, ilk evliliğinden olan çocukları ile 3. ve son eşi Rita Boncompagni Ludovisi arasındaki anlaşmazlık mahkemede sonuçlandı. Tarafların anlaşamaması üzerine mahkeme villanın satışa çıkarılmasına karar verdi. Tarihi ve sanatsal değeri nedeniyle villanın satışına karşı çıkanlar ve devletin satın alması çağrısı yapanlar da var. İnternette bu taleple başlatılan bir imza kampanyasına bugüne kadar 38 binden fazla kişi destek verdi. İtalya basınına göre Kültür Bakanı Dario Franceschini de Başbakan Mario Draghi’ye villanın devlet tarafından satın alınması talebini iletti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu