KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Sağlık Bakanı Pilli: Biz sıfırdan başlayarak bugünlere geldik!

Sağlık Bakanı Pilli, "Bu kadar eleştiriyi hak etmiş olsaydık ben kişi olarak bu koltukta oturuyor olmazdım. Sadece ben değil, müdürlerim de bu koltukta oturuyor olmazdı. Bu dönemde neler çektiğimizi çok iyi biliyoruz" diyerek, Erhürman'ın eleştirilerine tepki gösterdi

GIYNIK ÖZEL

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2021 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşmelerine bugün devam ediyor. Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında muhalefet vekillerinin yaptığı eleştirilere yanıt vermek için kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın yaptığı konuşmada kendisine ve Sağlık Bakanlığı’na yönelik eleştirilerinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“Tufan Erhürman’ın yaptığı konuşma beni derinden üzdü. Bu siyasi bir konuşmadır. Biz bu kadar eleştiriyi hak etmiyoruz. Bu kadar eleştiri yazıktır günahtır” diyen Sağlık Bakanı Pilli, “Bu kadar eleştiriyi hak etmiş olsaydık ben kişi olarak bu koltukta oturuyor olmazdım. Sadece ben değil, müdürlerim de bu koltukta oturuyor olmazdı. Bu dönemde neler çektiğimizi çok iyi biliyoruz” diyerek, Erhürman’ın eleştirilerine tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“SIFIRDAN BİR YERLERE GELDİK”

“İlk başta pandemide kullanmak için yatak sayımız sıfırdı. Yangın gibi büyük bir felaketin yaralarını sarıp hazırlıklarımızı tamamladık. Yatak sayısı 0’dan 200’lere ulaştı. Biz sıfırdan bugünlere geldik. Bu ülkede doktor bulmak kolay değildir. Bulabildiğimiz kadar doktoru istihdam ettik. PCR yapma kapasitemiz sıfırdan 5 binlere çıktı. DNA laboratuvarımız yokken Lefkoşa ve Mağusa’ya DNA laboratuvarı yaptık. DNA laboratuvarlarında çalışacak 15 personel aldık. Yoğun bakım kapasitemizi ciddi şekilde artırdık.”

“Zamanında bir tane antiviral ilaç bulmak için karaborsadan birer birer ilaç alıyorduk. Bu ilaçları bulmak, almak ve ülkemize getirmek için neler yaşadık. Şu anda bir ilaç sıkıntımız yoksa bu sıkıntıyı büyük uğraşlarla giderdik.”

“BAŞARI HEPİMİZİN, BAŞARISIZLIK BENİM”

“Başarıyı ben sadece kendime mal etmedim. Eğer bir başarı varsa bu hepimizin başarısıdır ama eğer bir başarısızlık var ise sorumlusu bir tek benim. Sağlık Bakanı Ali Pilli’dir, sorumluluk da Ali Pilli’dedir. Eğer herkes elini taşın altına koyacaksa, o taşın ağırlığını hissedecek. Temaslı takip ekibi temaslıları bulmak için canını dişine takarken, birileri temaslı takip ekibine yalan söylüyorsa ve bulaşa neden oluyorsa bu kimin sorunudur? Herkes kendi üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.”

“Herkes de bir yorgunluk ve yılgınlık var ama her şeye rağmen bu süreci başarıyla atlatacağız. Kararlar geç alınmış olabilir belki ama hükümet ekonomiyi de ayakta tutmak zorundadır. Pandemi bir tek bizim ülkemizin sorunu değildir.”

CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ (CTP) GENEL BAŞKANI TUFAN ERHÜRMAN CUMHURİYET MECLİSİ’NDEKİ KONUŞMASINDA NE DEMİŞTİ?

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümetin halktan ve muhalefetten bilgi saklamak hakkı olmadığını belirtti, “Siz kimsiniz? Hasbelkader hükümet kurdunuz diye siz kimsiniz, hiçbir karar hakkında veri ya da bilgi veriyorsunuz” dedi.

“Sıfır vaka” varsa hükümetin kendine başarı öyküsü yazdığını ancak eğer vaka sayısı artıyorsa, halkın suçlu gösterildiğini anlatan Erhürman, “Bugünkü vakalara geliş sebebimiz nedir, güneyde çalışan işçiler mi, üç günlük karantinasız girişler mi, hangi başarı öyküsü anlatıyordunuz, şimdi bu vakalardaki artış sebebi nedir?” diye sordu.

“11 ay geçti, hemşire ve hekim ihtiyacını dile getiriyorsunuz” diyen Erhürman, uyarılarına rağmen geçmişte siyasi tercih olarak mevsimlik işçi istihdamı yapıldığını dile getirdi.

Meclis’teki konuşmasında hükümetti “ciddiyetsiz ve basiretsiz” olarak eleştiren Tufan Erhürman, şunları söyledi:

“Şeffaf olunuz dedik, dinletemedik. Sizden günlerdir verileri istiyoruz. Bu kapanma kararı madem bi bir hafta önce alınması gerekiyordu, niye almadınız, son 15 günde hayatını kaybeden insanların, hastaların bedelini kim ödeyecek? Temaslı takibinde bekleyen, karantinaya alınan insanların bedelini kim ödeyecek? Hangi lobilerle hareket ettiniz, bilmiyoruz.”

“Bir yanda ekonomi, bir yanda sağlık olmaz” diyen Erhürman, ikisini birlikte yönetilmesinin gerektiğini ifade etti.

Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğreniyoruz ki Sağlık Bakanı bir hafta ya da onbeş gün kapanma zorunluluğundan söz ediyor. Kozmik odada saklanan verilerle bunu söylüyor. Sağlık Bakanı bunu söylerken, pazartesi karar çıkıyor, Lefkoşa’da okullar yüz yüze eğitime açılıyor. Salı günü bu kez Lefkoşa kapanıyor. Bu nasıl mantıktır, bu nasıl değerlendirme kapasitesidir? Pazartesi okulları yüz yüze açmaktan, Salı günü kapanma noktasına nasıl geliyoruz?”

“Hiçbir konuda istişare yapmadığınız ve ben bilirim dediğiniz için memleket bu noktaya geldi” diyen Erhürman, özel sektör çalışanları açısından yaşananın da tam bir facia olduğunu dile getirdi.
Erhürman “Gördük ki geride kalan 11 ayda bu anlamda da bir hesaplama ve planlama yapılmamıştır” şeklinde konuştu.

Tufan Erhüman ayrıca, üçüncü kalp nakli nedeniyle emeği geçen tüm hekimlere takdirlerini iletti, hayatını kaybeden gençlerin ailelerin de acısını paylaştı.

ÇELER, BAKAN PİLLİ’Yİ SAVUNDU

Toplumcu Demokrasi partisi (TDP) milletvekili Zeki Çeler ise Meclis Genel Kurulu’nda Sağlık Bakanı Ali Pilli’yi savundu. Zeki Çeler şöyle dedi:

“Bakanın herhangi bir art niyetiyle bugünlere geldiğimizi düşünmüyorum. Sayın Ali Pilli’ye yüklenmek doğru değil… Kabinedeki arkadaşlarının doğru sentezleyemeyenlerin, üst kurulun önerilerine kulak vermemesi nedeniyle durum ortadadır. Otorite yok. Bakanlıklar yeteri kadar denetimi sağlayamadığı  sürece de insanların bir kısmının bu kurallara belli ki uymaya niyeti yok. Sağlık Bakanlığındaki tek eksik diğer bakanlıkların destek vermemesi…”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu