KıbrısManşetToplum

Şahiner: “Enflasyonla mücadeleden zaferle çıkılması gerekiyor”

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ekonomik gelişmeler ve TL’nin ekonomi üzerindeki dezavantajlı durumdan lokomotif sektörleri korumanın şart olduğunu kaydederek, “Enflasyonla mücadeleden zaferle çıkılması gerekiyor” dedi

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi üzerine Meclis’teki ilk sözü CTP Milletvekili Salahi Şahiner aldı. Şahiner, yerel ve mali gelirlerin artırılması, kayıt dışılıkla mücadele ve üretimden kopan sektörlerin üretimle buluşturulması noktasında bakanlığı zor bir yıl beklediğini söyledi.

Enflasyonla mücadeleden zaferle çıkılması gerektiğini ifade eden Şahiner, bu yıl içerisinde Türk Lirasının geleceğinin de yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Şahiner, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ekonomik gelişmeler ve TL’nin ekonomi üzerindeki dezavantajlı durumdan lokomotif sektörleri korumanın şart olduğunu kaydetti.

“Üreticilerin, üretime dönmesi şarttır” diyen Şahiner, üreticinin çok kötü durumda olduğunu söyledi. “Hükümetin yerli sermaye düşmanı, yabancı sermaye dostu olması kabul edilemez” diye konuşan Şahiner, “geçen yıl acı reçeteler getiren uygulamalardan uzak durulmasını” istedi.

Dijitalleşmenin önemi üzerinde duran Şahiner, Ticaret Dairesi’nin elinden gelenin fazlasını yaptığını ancak dairenin işinin kolaylaştırılması gerektiğini kaydetti.

Üreticinin ithalatla zor durumda bırakılmaması gerektiğini de belirten Şahiner, ticarete konu alan her alana bakanlığın müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Emlakçılık sektörüne de değinen Şahiner, emlakçılığın mal alım-satımına aracılık etmesi gerektiğini belirtti. “60 bin sterline satılan dairelerin 160 bin sterline çıkabildiğini” kaydeden Şahiner, bakanlığın bu konuya müdahil olması gerektiğini söyledi.

Geçiş kapılarındaki kuyrukların, alışverişin önündeki en büyük engel olduğunu ifade eden Şahiner, geçişlerin hızlandırılmasının ekonomiye katkısı olacağını anlattı.

Teşviklendirme Yasası’na güncellemenin şart olduğunu dile getiren Şahiner, Rekabet Kurulu’nun yasal mevzuatında da güncelleme ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Rekabet Kurulu gözümüz gibi bakmamız gereken bir kurumdur” dedi.

Serbest limandaki “posta kutusu” şirketlerine dikkat etmek gerektiğini de belirten Şahiner, öte yandan Liman İşçileri Şirketiyle ilgili sadece 5 kişiyi düşünen bir yasa gücünde kararname çıkarıldığı eleştirisinde bulundu. Salahi Şahiner, Yenilenebilir Enerji Tüzüğü’nün bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu da dile getirdi.

Limanların özelleştirilmesiyle ilgili konuda ölçeğe dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şahiner, “Limanlarda hata yapamayız” diyerek, bunun çok ciddi pahalılaşmaya sebebiyet verebileceğini söyledi.

CMC alanının içerisinde bulunduğu mevcut durumun mahkemelik olduğunu ve orada çok ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Şahiner, bu kirliliğin sadece bölge için değil, ada için risk olduğunu kaydetti. Şahiner, maden atıklarının satılmasının çok ciddi kaynak oluşturabileceğini de ifade etti.

Elektrikli araçların sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Şahiner, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla, karbon salınımını düşürmek için normal tarifelerin altında satış yapıldığı ve araçların yaygınlaştırılabileceğini ifade etti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu