DünyaManşet

“Sarayın geliri halka gitmeli!”

Britanya’da kötü giden ekonomi yüzyıllardır süren tartışmayı yeniden alevlendirdi

 

Yüksek enflasyon ve artan yoksulluk yüzünden hemşireler bile tarihte ilk kez grevlere katılırken, gözler kraliyet gelirlerine döndü

 

“Saraylılar” yerine halka gitmesi gerektiği yüzyıllardır tartışılan iki dükalığın geliri yeniden gündeme geldi

 

1.2 MİLYAR STERLİNLİK DEVASA GELİR… Kraliyet ailesinin devasa serveti uzmanların derin araştırmalarıyla bile tam hesaplanamayacak olsa da gazeteciler bu konuda çalışmaya devam ediyor. The Guardian gazetesi geçen hafta, 8 Eylül 2022’de ölen Kraliçe 2. Elizabeth ile yerine tahta geçen büyük oğlu Kral 3. Charles’ın tartışmalı iki emlak imparatorluğundan “1 milyar sterlinden” fazla gelir elde ettiğini ortaya çıkardı. Bu, anne-oğulun sadece İngiltere bölgesinde devasa emlak portföylerini yöneten Lancaster ve Cornwall dükalıklarından elde ettiği gelir. Geçen yıl dükalık gelirleri 41.8 milyon sterlini buldu. Enflasyona uyarlandığında, anne-oğulun bugüne kadar iki mülkten elde ettiği toplam gelirler 1.2 milyar sterlini aşıyor.

 

BİRİ TAHTTAKİNE, DİĞERİ VARİSE AKIYOR… Profesyonelce yönetilen iki emlak imparatorluğunun kârının sarayda oturanların yerine halka gitmesi gerektiği yüz yıllardır tartışılıyor. Parlamento ve devlet arşivlerinde tutulan dükalık hesapları, hem 2. Elizabeth hem de tahta geçmeden önceki Cornwall Dükü rolüyle Charles’ın, kraliçenin hükümdarlığı sırasında düklüklerin gelirlerindeki büyük artıştan faydalandıklarını ortaya koydu. Dükalıklar tarım arazileri, Ortaçağ kaleleri, oteller, ofisler, mağazalar ve Londra’nın en iyi lüks gayrimenkullerinden bazılarının idaresinden sorumlu, profesyonelce yönetilen emlak imparatorlukları olarak faaliyet gösteriyor. 652 milyon sterlin değer biçilen Lancaster Dükalığı’nın kârı, otomatik olarak tahtta kim varsa ona geçiyor. 1 milyar sterlin değer biçilen Cornwall Dükalığı’nın kârı ise otomatik olarak tahtın erkek varisi olan Prens William’a gidiyor.

 

86 MİLYON DA DEVLETTEN YİYORLAR… The Guardian’ın ulaştığı rakamlarla ilgili Buckingham Sarayı yorum yapmadı. Kraliyet ailesinin dükalık kârlarına el koyma iddiası, İngiltere’nin Orta çağ beyliklerine bölündüğü zamana dayanıyor. Ancak nesillerdir milletvekilleri, bunların kraliyet yerine Hazine’ye gitmesi çağrısı yaptı ve her tartışma genellikle tahttaki hükümdarın değiştiği döneme denk geldi. Kraliyet ailesi, dükalık gelirlerinin ‘özel gelir’ olduğunda ısrarcı. Üstelik devasa servet sahibi kraliyet ailesi, hükümetten, resmi masraflarını karşılamak için vergi mükelleflerinin cebinden çıkan 86 milyon sterlinlik yıllık ödeme alıyor. Ancak hükümet, dükalık gelirlerine dokunmadığı gibi kraliyet ailesine devlet ödeneğini buradan düşmeye bile gerek duymuyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu